- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Не постоји правни основ да Украјина национализује руску имовину

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаТрг независности у Кијеву
Трг независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Пратите нас
Кијев не може национализовати руску имовину на територији Украјине јер нема јак правни основ, тврди за Спутњик експерт Руског института за стратешка истраживања Михаил Бељајев, коментаришући изјаву украјинског премијера Дениса Шмигаља о заплењивању имовине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Стручњак објашњава да украјинска држава не може сама да одлучује о присвајању туђе имовине. „Овај случај се решава путем суда. Као што знамо, међународне процедуре су изузетно дуге, а и Украјина сигурно неће успети у спровођењу своје непромишљене одлуке јер нема прави разлог за то“, објашњава саговорник.
Кијев се на све начине труди да испровоцира и уплаши руску државу како би се прекинула специјална операција. Због тога су и донели одлуку о започињању процеса национализације“, наглашава стручњак.

Најважнија предузећа остала у Украјини

Ванредни професор Факултета светске економије и политике Андреј Суздаљц објашњава да је велики број руских предузећа изграђен у Украјини у време када је ова држава била у саставу СССР-а. Према његовим речима, после 2014.године, главне руске компаније су се повукле из земље. „Најважнија наша имовина која се налази у Украјини су четири руске банке, међу којима је и Збербанка““, истиче стручњак.
Осим имовине, Кијев захтева од Запада да јој уступи руске златно-девизне резерве у вредности од 300 милијарди долара које су замрзнуте у западним банкама. Према речима експерта, “Кијеву су сви дужни, а Русија је, наравно, дужна на првом месту”, каже он.

„Мач са две оштрице“

Бељајев истиче да Русија неће мирно седети. „Русија ће изнети контрааргументе. Изградиће своју позицију која ће бити поткрепљена правним нормама и документима“, истиче стручњак.
С друге стране, Суздаљц додаје да руска држава може узвратити истом мером. „На територији Русије налазе се украјинске грађевинске организације и остала њихова предузећа. Ако Украјина покуша да национализује руску имовину, онда ће, наравно, Русија одговорити истом мером“, наглашава он.
Бељајев сматра да се национализација предузећа не може извршити ни за месец, а чак ни за неколико година.“Они и да хоће ову одлуку не могу брзо реализовати. Судски поступак траје дуго", истиче експерт. Према његовим речима, ако Кијевске власти покушају насилно да преузму руску имовину, то ће бити потпуно кршење међународног права.
Како је изјавио руски председник Владимир Путин на састанку о развоју агроиндустријског комплекса, Русија је сведок још једног покушаја њених партнера да сопствене грешке у привреди и енергетској сфери пребаце на ову земљу и да поново о трошку руске државе решавају питања и проблеме који се у вези с тим јављају.
„Штавише, већ чујемо изјаве званичника о могућој национализацији неке наше имовине. Нека нико не заборави да је ово мач са две оштрице", наглашава он.
Подсетимо, украјинска Врховна рада је 1. априла усвојила закон о национализацији имовине Руса и оних који јавно подржавају специјалну војну операцију Русије. Закон се односи на руски народ и лица која нису држављани Русије, „али су уско повезани са њом, односно имају пребивалиште или се баве основном делатнош́ћу“ у тој земљи.
Врховна рада Украјине - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
РУСИЈА
Кијев намерава да национализује сву руску имовину у Украјини
Зграда амбасаде Русије у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2022
РУСИЈА
Варшава запленила руску имовину, хоће да је преда Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала