- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Постигнут начелни договор о квотама за извоз пшенице, кукуруза и уља

© Sputnik / Игорь Агеенко / Уђи у базу фотографијаПшеница
Пшеница  - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Пратите нас
Директорка Удружења „Жита Србије“ Сунчица Савовић рекла је да је на састанку представника ове асоцијације са премијерком Аном Брнабић у среду начелно договорено да се одобре квоте за извоз пшенице, кукуруза и уља, а да се дозволи неограничени извоз брашна.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„На састанку представника „Жита Србије“ са председницом владе и представницима њеног кабинета и кабинета министра пољопривреде јуче је начелно договорено да се одреде месечне квоте за извоз по 350.000 тона пшенице и кукуруза старог рода за све дестинације, искључиво за уговоре потписане пре 9. марта ове године. Договорено је и пуштање у слободан извоз пшеничног брашна и прекрупе, као и гриза од кукуруза“, рекла је Савовићева за Танјуг.
Додала је да су представници „Жита Србије“ тражили да се дозволи извоз свих количина рафинисаног и нерафинисаног сунцокретовог уља које су уговорене до 9. марта, али је остало да квоте одреди Министарство пољопривреде према уговорима које уљари доставе преко свог удружења.
Савовићева је навела да је један од закључака да се укине царина на увоз пшенице и кукуруза.
„Детаљи треба да буду договорени на следећем састанку који ће бити организован у истом саставу следеће среде, како би наредног четвртка предлог био на седници владе. Након ревидирања биланса, 15. маја ће бити одржан нов састанак на коме ћемо разматрати даље кораке за наредних месец дана, укључујући и трговање новим родом“, рекла је Савовићева.
Навела је да су на јучерашњем састанку код премијерке Брнабић учествовали још шеф кабинета министра пољопривреде Марко Сарановац, председник Скупштине Удружења „Жита Србије“ Драган Слијепчевић и председник УО Удружења Славко Јовановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала