- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Испливали нови шокантни подаци: Чиме су се све бавиле америчке биолабораторије у Украјини

© Sputnik / Ростислав Нетисов / Уђи у базу фотографијаЛабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Руска војска сазнала је имена америчких и европских службеника Украјинског научно-технолошког центра који се бавио истраживањима у интересу војно-биолошког програма Сједињених Америчких Држава, саопштио је начелник трупа за радијациону, хемијску и биолошку заштиту (РХБЗ) Оружаних снага Русије Игор Кирилов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Захваљујући специјалној војној операцији руске војске, добијене су додатне информације о војно-биолошким активностима САД на територији Украјине које потврђују бројна кршења Конвенције о забрани биолошког оружја“, рекао је Кирилов.
Он је на брифингу о резултатима анализа докумената о војно-биолошкој активности САД на територији Украјине саопштио да је био формиран Украјински научно-технолошки центар (УНТЦ) који је распоређивао грантове за испитивања која су од интереса Пентагона, између осталог и у области биолошког оружја. Седиште Украјинског научно-технолошког центра налази се у Кијеву и има регионална представништва у Бакуу, Кишињеву и Тбилисију, као и у Харкову и Лавову.

Имена западних покровитеља

„Дужност извршног директора Украјинског научно-технолошког центра врши амерички држављанин Кертис Белајач. Рођен је 27. августа 1968. године у Калифорнији, студирао је на калифорнијском Универзитету за менаџмент 'Андерсон'. Магистрирао је на смеру међународне финансије и од 1994. године ради у Украјини“, саопштио је руски генерал.
Председник управног одбора Украјинског научно-технолошког центра који представља Европску унију је Еди Артур Мајер. Као представник САД, рад центра надзире Фил Долиф који је у Стејт департменту на дужности заменика саветника секретара за питања међународне безбедности и програма за неширење оружја за масовно уништење.
Како је истакао Кирилов, документи којима располаже Министарство одбране Русије потврђују везу између Украјинског научно-технолошког центра и Пентагона преко компаније „Black & Veatch“ – главног подизвођача америчког војног ресора. Конкретно, Москва поседује преписку потпредседника фирме Метјуа Вебера у којој он изражава спремност да сарађује са Украјинским научно-технолошким центром на војно-биолошким истраживањима у Украјини.
Од 2014. године Украјински научно-технолошки центар реализовао је преко 500 пројеката у Украјини, Грузији, Молдавији и Азербејџану.

САД издвојиле преко 350 милиона долара за украјински центар

Према речима Кирилова, САД су последњих година потрошиле преко 350 милиона долара за рад центра који, у складу са статутарним документима, послује као међународна међувладина организација и, на први поглед, нема никакве везе са Пентагоном. Правни статус Украјинског научно-технолошког центра одређен је споразумом од 25. октобра 1993. године, склопљеног између влада Украјине, Канаде, САД и Шведске.

„Истовремено, Експертски центар за хемијске и биолошке претње Министарства одбране Русије утврдио је да је главна делатност Украјинског научно-технолошког центра да функционише као дистрибутивни центар за грантове за спровођење истраживања од интереса за Пентагон, између осталог и у области биолошког оружја“, рекао је Кирилов.

Наручиоци и спонзори Украјинског научно-технолошког центра су Стејт департмент и Пентагон, а финансирање се обавља и преко Агенције за заштиту животне средине, Министарства пољопривреде, Министарства здравља и Министарства енергетике Сједињених Америчких Држава.
„Америчке покровитеље су, пре свега, интересовала истраживања двоструке намене, на пример пројекат 6166 'Развој технологија за моделирање, процену и предвиђање утицаја сукоба и претњи од ширења оружја за масовно уништење', пројекат 9601 'Предаја украјинских технологија за производњу сложених материјала двоструке намене у Европску унију'“, истакао је Кирилов.
Он је нагласио да су многа истраживања била посвећена проучавању потенцијалних агенса биолошког оружја и узрочника економски значајних инфекција, као што су патогени птичји грип и афричка свињска куга. Пројекти Р-364, 444 и 781, чији је циљ проучавање ширења узрочника опасних инфекција преко инсеката-преносилаца, дивљих птица и слепих мишева, финансирани су у интересу америчког војног ресора.

Средства за испоруку и примену оружја за масовно уништење

„Документи показују да су украјински стручњаци радили на стварању средстава за испоруку оружја за масовно уништење (ОМУ) “, саопштио је Кирилов.
Он је цитирао документ од 11. марта 2022. године, који су припремили покровитељи Украјинског научно-технолошког центра.
„Користећи одговарајуће формулације, Вашингтон, фактички признаје да су украјински стручњаци радили на стварању средстава за испоруку и примену оружја за масовно уништење и сматра да има сврхе наставити њихово финансирање“, истакао је начелник трупа за РХБЗ.

Стварање неповољне биолошке ситуације

Према наводима Кирилова, украјински стручњаци су такође под надзором америчких научника, проучавали могућност ширења колере, трбушног тифуса, хепатитиса А и Е путем воде, у циљу стварања неповољне биолошке ситуације у Русији, области око Црног мора и источној Европи.
„Украјински стручњаци су под контролом америчких научника систематски узимали узорке воде бројних великих украјинских река, укључујући Дњепар, Дњестар, Дунав, као и Северно-Кримски канал како би утврдили присуство нарочито опасних патогена, укључујући узрочнике колере, трбушног тифуса, хепатитиса А и Е и извукли закључке о могућности њиховог ширења воденим путем“, објаснио је Кирилов.
Он је појаснио да је у оквиру пројекта 3007 „Праћење епидемиолошке и еколошке ситуације у вези са опасним болестима које се преносе водом у Украјини“ процењена штетност одабраних узорака, а сами сојеви депоновани у колекцију и потом извезени у Сједињене Америчке Државе.
„Пред вама је карта водних ресурса Украјине. Њена анализа показује да се резултати обављеног рада могу користити за стварање неповољне биолошке ситуације не само на територији Русије, него и у водама Црног и Азовског мора, као и у земљама источне Европе – Белорусији, Молдавији и Пољској“, прецизирао је Кирилов.

Експерименти на душевним болесницима у Харкову

Научници из САД спроводили су потенцијално опасна испитивања препарата на пацијентима психијатријске болнице у Харкову, саопштио је Кирилов.
„Током специјалне операције на територији Украјине утврђено је да су у периоду од 2019. до 2021. године амерички научници из лабораторије у граду Мерефа (Харковска област) спроводили испитивања потенцијално опасних биолошких препарата на пацијентима регионалне клиничке психијатријске болнице №3 у Харкову“, саопштио је Кирилов.
Генерал је додао да су се пацијенти бирали на основу старости, националности и имунолошког статуса. Стање пацијената праћено је даноноћно и бележено је у специјалним формуларима.
Кирилов је нагласио да „подаци нису уношени у базу података болнице, а особље медицинске установе потписало је уговор о поверљивости“.
„У јануару 2022. године рад лабораторије у Мерефи је обустављен, а сви препарати и опрема су пребачени на запад Украјине. Постоје искази низа сведока тих нехуманих експеримента, чија имена не можемо да откријемо у интересу осигуравања њихове безбедности“, казао је Кирилов.

Беспилотне летелице са распршивачима хемикалија

Руски обавештајци у марту су пронашли у Херсонској области три украјинске беспилотне летелице, опремљене распршивачима хемијских супстанци, рекао је Кирилов.
„Забрињава чињеница да су 9. марта на територији Херсонске области извиђачке јединице руских трупа пронашле три беспилотне летелице, опремљене посудама капацитета 30 литара и опремом за распршивање формула. Према расположивим подацима, у јануару 2022. године Украјина је преко посредничких организација купила преко 50 таквих уређаја који могу бити употребљени за примену биолошких рецептура и токсичних хемикалија“, рекао је он.
Раније је Кирилов рекао да се украјинско предузеће за производњу мотора „Мотор сич“ распитивало код произвођача турских дронова „бајрактар“ о томе да ли постоји могућност да се са њих распршују аеросоле, што изазива забринутост у конексту америчког војно-биолошког програма.
Министарство одбране Русије забринуто је због тога што америчко законодавство дозвољава радове у области биолошког оружја. Кирилов тврди да САД повећавају свој војно-биолошки потенцијал у различитим регионима света, користећи „рупе“ у међународном законодавству и одсуство јасног механизма провере.
Подсетимо, Министарство одбране Русије раније је открило да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса. На територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона.
Лаборант научно-истраживачке лабораторије у Казању ради на испитивању вакцине против вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
РУСИЈА
Руски дипломата у УН: И Немачка има своје биолошке лабораторије у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала