- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта је познато о пожару на руској крстарици „Москва“

© Фото : МО РусијеКрстарица "Москва"
Крстарица Москва - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Пратите нас
На ракетној крстарици Црноморске флоте „Москва“ избио је пожар, док је цела посада евакуисана, саопштило је Министарство одбране Русије. Према последњим подацима, војска предузима све мере како би брод стигао до луке. Нема података да ли је неко страдао и тренутно се утврђују разлози због којих је дошло до пожара.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Шта се догодило?

На ракетној крстарици је избио пожар услед чега је дошло до детонирања муниције.
Министарство одбране Русије је данас саопштило да је пожар локализован, као и да је заустављена детонација муниције.
Разлози за избијање пожара за сада нису утврђени.

Шта је познато о последицама пожара?

Званичних података о броју страдалих још увек нема. Министарство је саопштило да је целокупна посада евакуисана на друге бродове Црноморске флоте.
Брод је озбиљно оштећен, али и даље може да плови. Није оштећено основно ракетно наоружање крстарице.
Портпарол Пентагона Џон Кирби изјавио је да се ракетна крстарица Црноморске флоте „Москва“, на којој се догодио пожар, креће у правцу истока.

Шта је познато о броду?

Гардијска ракетна крстарица пројекта „Москва“ је велики брод Црноморске флоте. Он је изграђен у бродоградилишту у Николајеву и поринут 1982. године. Првобитно се звао „Слава“, а име „Москва“ је добио 1996. године.
„Москва“ је главни представник пројекта 1164 „Атлант“ према коме су саграђене и крстарице „Маршал Устинов“ и „Варјаг“, док изградња брода „Украјина“ није довршена.
Крстарице пројекта 1164 „Атлант“ су највећи бродови Ратне морнарице Русије. Депласман брода је већи од 11.000 тона, сваки брод је опремљен са 16 противбродских ракета П-1000 „Вулкан“, као и противваздхопловним ракетним системима С-300Ф „Форт“. Осим тога, ове крстарице имају и друго ракетно, артиљеријско и противбродско наоружање.

Слични инциденти

Последњи велики пожар се на броду Ратне морнарице Русије догодио 12. децембра 2019. године, када се током ремонта у Мурманску запалио носач авиона „Адмирал Кузњецов“. Наредног дана је угашен пожар, а у пожару је погинуло двоје људи, док је 14 рањено.
Велики инцидент овог типа се на броду или подморници, која се налази на мору, догодио 1. јула 2019. године. Тада је, услед пожара на нуклеарној станици АС-31 (незванични назив је „Лошарик“) у Баренцовом мору погинуло 14 морнара. Подморница се још увек ремонтује.
Ракетна крстарица Москва Црноморске флоте Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
РУСИЈА
Министарство одбране Русије: Ракете на крстарици „Москва“ нису оштећене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала