- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Зашто се Колинда састала с пољским председником: Поново спекулације о лобирању за челно место НАТО-а

© AP Photo / Andreea AlexandruКолинда Грабар Китаровић
Колинда Грабар Китаровић - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Пратите нас
Бивша хрватска председница Колинда Грабар Китаровић састала се у Варшави са пољским председником Анджејем Дудом. Дуда је угостио бившу колегиницу и известио о њиховом сусрету на Твитеру уз кратку напомену о разговору, не помињући тему.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Колинда Грабар Китаровић је чланица Међународног олимпијског комитета, али се ова позиција не помиње у Дудином саопштењу, па се одмах спекулисало да посета бивше председнице има везе са могућом кандидатуром за шефа НАТО-а и лобирањем за ту функцију.
Име Колинде Грабар Китаровић се већ неко време помиње у контексту наследника садашњег генералног секретара Норвежанина Јенса Столтенберга. Његов мандат истиче у септембру, али наследник - или наследница - треба да буде изабран крајем јуна.
Портал политико је недавно објавио да многе дипломате сматрају да је дошло време да жена буде на челу алијансе, а могућност да је она из источне Европе послала би додатну поруку руском председнику Владимиру Путину, преноси „Вечерњи лист“.
Портал се позвао на француски „Ле Ехо“, који наводи имена шест кандидата који би могли да наследе Столтенберга. Према њиховим наводима, фаворит је Колинда Грабар-Китаровић, која је, подсећају, већ била у НАТО-у као помоћница генералног секретара.
Бивша хрватска председница има богату политичку биографију – била је председница, министарка, амбасадорка у Вашингтону, а долази из земље чија влада има јединствен став о Украјини.
Други могући наследници Столтенберга су бивша висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, потпредседница белгијске владе Софи Вилмес, бивша британска премијерка Тереза Меј, бивша председница Естоније Керсти Каљулаид и холандска политичарка и бивша министарка одбране Жанин Хенис Плашаерт.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за медије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
СВЕТ
Шеф НАТО у трци за гувернера банке која надзире фонд вредан 1.400 милијарди долара
Колинда Грабар Китаровић - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Медији: Колинда фаворит за нову шефицу НАТО
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала