- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови велеобрт? Милов маневар да се СНП изгура из мањинске владе

© Sputnik / СпутњикЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Пратите нас
Рашко Коњевић, лидер СДП предлаже да се о Темељном уговору, попису и Отвореном Балкану у будућој влади одлучује двотрећинском већином, па би шест министара СНП били само декор.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Главни одбор Социјалистичке народне партије у недељу ће донијети коначну одлуку о учешћу у мањинској влади, али и расправљати да ли су за ту партију прихватљива начела рада будуће владе. Њих је ове недеље изнио Рашко Коњевић, лидер СДП, а суштина је да се о најзначајнијим питањима попут потписивања Темељног уговора, пописа и Отвореног Балкана одлуке доносе двотрећинском већином.

Договор о начелима владе без СНП?

Иако је СНП-у понуђено шест министарских мјеста, лако је израчунати да би могао у тој влади, која ће имати 20 чланова, сваки пут могао бити прегласан. Иза новог подизања љествице СНП за улазак у мањинску владу, политичари аналитичари кажу да стоји ДПС и њен лидер Мило Ђукановић.
„ Очигледно да је до договора око мањинске владе дошло између Дритана Абазовића и Мила Ђукановића и да је Ђукановић условио подршку његове партије влади са читавим низом политичких и кадровских рјешења. И очигледно да Дритан то није саопштио Владимиру Јоковићу, предсједнику СНП, када је он ишао на Главни одбор своје партије да одлуче о учешћу у новој влади“, каже за Спутњик предсједник ПЗП Небојша Медојевић истичући да је то манир Абазовића, да ради својих личних интереса прави такве гафове.
„Ђукановић је условио Абазовића да ће му ДПС дати подршку за владу, али да у њу морају ући СДП и СД, а посебно је циљао да његови људи покривају спољну политику и безбједоносни сектор, и очигледно да је Јоковић испао жртва трговине. У тој мањинској влади ће доминирати најекстремнији политичари у Црној Гори, попут Ранка Кривокапића, и то је влада која ће на унутрашњем плану бити под утицајем шверцерских лобија, а на њу ће имати утицај дубока држава САД, Велике Британије, она ће радити против свих који у региону не подржавају санкције према Русији, конкретно против Србије. Све ће то подићи тензије у Црној Гори, поларизација ће бити све већа…”, каже Мадојевић.

Доминирају странке које су око цензуса

Он тврди да ће том владом доминирати партије које једва да имају цензус, до пет одсто подршке, али имају 100 одсто власти, и које апсолутно контролишу стране амбасаде у Црној Гори.
„Виђећемо да ли ће СНП прогутати и ове нове програмске захтјеве које је испоручио СДП, у ствари Ђукановић. Свако ко иоле зна шта је политика, зна да су у овим кризним глобалним временима најбитнији ресори спољна политика и безбиједност. СНП је добио шест небитних ресора и биће сваки пут прегласан када се буде одлучивало о битним питањима. Ми смо виђели да је СДП 18 година био у власти, за то вријеме је формирана црногорска мафија, а они се нијесу обрачунали са корупцијом и организованим криминалом. Људи су 30. августа гласали за промјене, а не да им министар вањских послова буде Ранко Кривокапић”, каже за Спутњик Медојевић.

Чврст довор УРА и СНП

Аналитичар Владимир Павићевић има нешто другачије виђење и тврди да су главни конституенти будуће владе УРА И СНП.
„Ја мислим да је то чврст договор између УРЕ и СНП да се потпише Темељни уговор са СПЦ и да се до краја године организује попис. Ово је сада покушај СДП, који предлагањем да се у влади одлучује двотрећинском већином, да се представи како ће имати неки већи утицај. Ја мислим да није то тако. Можда се жели и наметнути утисак да ће ДПС преко СДП имати већи утицај на владу. Понављам да без СНП нема мањинске владе. Та влада ће постојати док се држе договора Дритана Абазовића и Владимира Јоковића и док је подржавају потписници меморандума. Све изнад тога мислим да се тиче манипулације неких актера који желе да се представе битним, а нијесу”, каже Павићевић за Спутњик.

Милов нови маневар

Он тврди да СДП покушава овим потезима да објасни својим бирачима како сада могу у владу са онима које су до јуче називали четницима, те да тако оправдавају свој улазак у владу.
„Ја тврдим да је ово преко СДП Милов маневар којим покушава да смањи утицај СНП или да га чак избаци из владе, али од тога нема ништа јер без СНП, нема мањинске владе“, поручује Павићевић.
Аналитичар Предраг Дрецун каже за Спутњик да ако се анализира читав процес формирања владе, са становишта СНП, од потписивања меморандума, па до данашњих дана, све се тежи услови постављају пред њих за улазак у ту владу.
„Са правом се може поставити питање да ли је СНП преварен од стране партнера са којима је ушао у ту причу, или СНП вара своје бираче? Ја сам на становишту да је СНП искрено ушао у причу формирања владе, а да је изигран од стране партнера, јер инсистирањем на програмским начелима да се двотрећински одлучује о најбитнијим питањима СНП је доведен у незавидан положај. Подсјетићу да је СНП на Главном одбору донио тешку улогу о учешћу у мањинској влади, али без СД и СДП. Поставља се сада логично питање - ако СД и СДП могу у владу, што не би могао и ДПС, никакве разлике нема у политикама тих партија, само што је ДПС мотор те политике и чији чланови изјављују да нема ништа од мањинске владе без њихове подршке.“, каже Дрецун.
Он упозорава на велику асиметрију у будућој влади, са једне стране СНП као условно српска странка, а са друге стране неколико партија које имају потпуно супростављену политику. Дрецун каже да ако СНП не успије да се у тој влади избори за потписивање Темељног уговора, реализацију пописа и Отвореног Балкана, ризикује свој опстанак на политичкој сцени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала