- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија покренула кривичне поступке против 42 украјинска команданта због геноцида у Донбасу

© Sputnik / Наталья СеливерстоваИстражни комитет Русије, аутомобил
Истражни комитет Русије, аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Пратите нас
Истражни комитет Русије покренуо је кривичне поступке против укупно 42 команданта украјинске војске због геноцида над цивилима у Донбасу, саопштено је на сајту ресора.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Идентификовано је још 15 команданата Оружаних снага Украјине који се терете за геноцид над цивилима у Донбасу. Укупно 42 команданта украјинских безбедносних структура позива се на одговорност због геноцида“, наводи се у саопштењу.

Такође се истиче да је међу украјинским војницима који су се предали пет команданата бригада Оружаних снага Украјине који су учествовали у борбеним дејствима против цивилног становништва.
Тренутно руски истражитељи испитују више од хиљаду бораца украјинске војске који су одлучили да положе оружје.
Поред тога, по информацијама Истражног комитета, страни војни инструктори су активно учествовали у припреми украјинске војске и екстремистичких јединица.
„Током истраге добијене су информације о испоруци наоружања из 25 земаља, од којих је 21 чланица НАТО-а“, наводи се.
Почетком априла Истражни комитет Русије саопштио је да су 22 лица оптужена за геноцид над цивилима у Донбасу, укључујући бившег министра одбране Украјине Валерија Гелетеја и начелника украјинског Генералштаба Виктора Муженка.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Обмен военнопленными между ДНР, ЛНР и Украиной в Донецкой области - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
СВЕТ
Масовне гробнице цивила у Донбасу: Како су САД пожуриле да Русију оптуже по моделу Рачка?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала