- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски министар: ЕУ неће успети да се ослободи руских енергената у скорије време

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаРуски брод за постављање цеви "Академик Черски" у немачкој луци Мукран
Руски брод за постављање цеви Академик Черски у немачкој луци Мукран - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Пратите нас
Мала је вероватноћа да ће Европска унија успети да у наредних пет до 10 година у потпуности замени нафту и гас из Русије, с чим се слажу кључни играчи индустрије, пише потпредседник Владе Русије Александар Новак у ауторском чланку за лист „Енергетска политика“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Он је подсетио да су САД увеле ембарго на увоз руских енергената (осим уранијума). Након тога је Велика Британија саопштила да ће до краја 2022. године прекинути увоз нафте и нафтних деривата из Русије, а и Пољска жели да одустане од руске нафте до краја ове године. Европска унија се до сад уздржава од колективног ембарга на увоз нафте и гаса из Русије.

„Кључни играчи индустрије слажу се да је мала вероватноћа да ће бити могуће да се руска нафта и гас у потпуности замене у наредних 5-10 година“, оцењује Новак.

По његовим речима, данашњој кризној ситуацији, Европљани су приморани да прибегавају најнесавременијим изворима енергије.

„На пример, становници Немачке у светлу наглог скока цена природног гаса почели су масовно да праве залихе дрва за огрев“, написао је Новак, истакавши да је Европа сама створила турбулентност на тржишту енергената својим санкционим поступцима против Русије.

По његовом мишљењу, данас тешко да постоји разумна алтернатива руским ресурсима у Европи.
„С обзиром на удео Русије на тржишту постаје очигледно да је немогуће говорити о гаранцији енергетске безбедности Европе без руских енергената. Стога сада судбина европске индустрије и удобност грађана ЕУ у потпуности зависе од рационалности одлука руководилаца земаља ЕУ“, поручује Новак.

САД и Велика Британија нису успеле да смање зависност од Русије

Према речима потпредседника руске Владе, САД и Велика Британија су последњих година тврдиле да смањују зависност од руских енергената, али статистика говори управо супротно.
Новак је истакао да је удео руског гаса у укупном увозу Велике Британије скочио је од нула 2017. године на више од шест одсто 2021. године.
Са друге стране, удео руске нафте у увозу САД износи око осам одсто, а у увозу Велике Британије – шест одсто. Сједињене Америчке Државе су у периоду од 19. до 25. марта повећале увоз нафте из Русије за 43 одсто у поређењу са недељом раније.
Новак такође истиче да је удео руског дизел горива у укупном увозу Велике Британије од 2011. до 2019. године, према подацима „Евростата“, порастао са 16 одсто на 34 одсто. Поред тога, повећан је увоз угља из Русије у Велику Британију: са 27 одсто 2016. на 43 одсто 2021. године.
Истовремено, Велика Британија планира да до краја ове године у потпуности одустане од руског угља.
Новак је такође подсетио да су невиђене цене гаса енергената у марту биле муњевита реакција на неизвесност, изазвану антируским санкцијама од стране непријатељских земаља.

Цене енергената нису достигле врхунац

Он је подсетио да је цена гаса достизала скоро 4.000 долара за 1.000 кубних метара, цена нафте је била близу 140 долара за барел, а тона угља је достизала цену од 460 долара.
„Експерти сматрају да то није врхунац. Светска енергетска тржишта данас се и даље налазе у неодређеном стању“, рекао је он.
Такође је подвукао да је прелазак на плаћање за руски гас у рубљама логичан корак Русије и да је изазван објективном жељом да се са 100 постотном гаранцијом прими уплата за испоручену робу.
„Неколико купаца је већ пристало на плаћање гаса у рубљама.Чекамо одлуке осталих увозника“, рекао је Новак.
Подсетимо, раније је председник Русије Владимир Путин наложио Централној банци, „Гаспрому“ и влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима. Руски лидер је претходно донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама, указ важи од 1. ап
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
РУСИЈА
Путин: Партнери признају да не могу без руских енергената, валутно тржиште припремити за промене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала