- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Тефлонска грозница“: Колико је опасно посуђе које користимо

CC0 / Pixabay / Тигањ
Тигањ - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Пратите нас
Хемикалије које се користе у производњи савременог посуђа, прилагођеног припремању брзих јела и домаћицама које имају све мање времена за кување, могу бити веома опасне по здравље, упозоравају стручњаци.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Штетност нелепљивих премаза, попут тефлона је доказана, поготово кад се загрева на високим температурама дуже од три минута. Ефекат који производи назива се ‘тефлонска’ или ‘полимерна грозница’“, указала је Јелена Милић, научни сарадник Института за хемију, технологију и металургију.
Милићева је за Радио Београд 1 подсетила да се некада користио тефлон на бази хемикалије са ознаком PFOA, која је касније забрањена.
На сваком тефлонском производу сада пише PFOA free. У новије време за тефлонске премазе се користи хемикалија политетрафлуороетилен (ПТФЕ), а Милићева упозорава да је то и даље врста тефлона и да је треба избегавати. Ко поседује такво посуђе мора бити пажљив и обавезно да га избаци из употребе ако је оштећено.
Све већи број домаћица, па и професионалних кувара користи силиконске калупе и прибор. Јелена Милић је казала да силикон није опасан, ако се производи одговорно, а то значи да мора да се темперира у току производње како би се ослободиле све токсичне материје, пре додира са храном.
Зато би, за сваки случај, пре прве употребе, требало грејати силиконске посуде на 200 степени, четири сата, отворити прозор да се добро проветрава и након тога се могу безбедно користити.
У последње време популарно је и керамичко посуђе. Ако је права керамика онда то спада у безбедније алтернативе, попут стакленог, односно ватросталног, ливеног, тученог или посуђа од инокса.
Ако је реч само о премазу, он се понаша као и други. Временом спада и завршава у храни коју једемо, па такође представља ризик, додала је Милићева.

Опрезно и са микроталасном рерном

Она је упозорила и на све чешћу употребу микроталасне рерне.
„У њу иде керамичко или стаклено посуђе. Пластика се не сме стављати јер се она не понаша добро кад се загрева, нити када се у њу ставља врућа, масна или кисела храна“, рекла је Милићева.
Посуђе се не купује сваки дан, па би зато требало да се мало потрудимо. Препорука је да се користи апликација Scan For Chem. Помоћу ње може да се пошаље захтев произвођачу, дистрибутеру или увознику са питањем да ли производ садржи потенцијално опасне супстанце. Законска је обавеза да се на њега одговори, пренео је РТС.
„Контрола посуђа на нашем тржишту, како увозног, тако и домаћег, регулисана је Законом о предметима опште употребе. Предвиђен је годишњи надзор и он се обавља, али је под знаком питања да ли је тај мониторинг довољан да покрије цело тржиште“, навела је Јелена Милић.
Припремање јела — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
ДРУШТВО
Зашто је изгребано посуђе опасно по здравље
Судови у машини - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
ДРУШТВО
Шта никада не би требало да се пере у машини за судове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала