- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Живот у рушевинама Југославије: Филм „Музеј револуције“ отвара Белдокс

© Фото : ПромоФилм "Музеј револуције"
Филм Музеј револуције - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Пратите нас
Јубиларни 15. Белдокс фестивал отвориће документарни филм „Музеј револуције“, награђиваног аутора Срђана Кече, 11. маја у Дому омладине Београда. Филм као полазишну тачку узима никад довршени пројекат изградње великог музеја у Београду, у славу револуције народа Југославије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Овај поетски документарац као полазишну тачку узима никад довршени пројекат великог музеја у Београду у славу револуције народа Југославије, који није одмакао даље од изградње подрума. Данас, 60 година касније тај запуштени простор насељавају друштвени изопштеници касног капитализма.
Прича прати девојчицу и њену мајку које за живот зарађују чистећи шофершајбне. У влажној, мрачној згради, „подруму револуције“, живи и старица са којом девојчица гради близак однос. На ободу града који се убрзано трансформише, три жене налазе уточиште једна у другој. Портретишући одрастање унутар напуштених рушевина утопијског пројекта, филм истражује однос колективних и индивидуалних снова, начин на који крах првих нагриза друге, постављајући питање о месту на ком ти снови и даље живе.
„Част ми је да овај филм отвара Белдокс, фестивал који већ годинама уназад негује програм пун филмских драгуља и јача везу документарног филма у Србији са регионалном и светском сценом. Премијера 'Музеја револуције' у Србији је за мене посебан догађај. Надам се да ће публика у филму пронаћи један нови поглед на Београд и на наше друштво, као и блискост са животима који су у њему приказани“ каже Кеча, аутор филма, поводом премијере овог документарца у Београду.
Како каже, овај филм се родио из жеље да исприча параболу о животу у структури сачињеној од прекинутих снова и идеја.
„За мене то представља суштинско искуство постјугословенских друштава, убрзано укључених у неолиберални процес и вртоглаве нивое неједнакости. Филм се фокусира на оне које је тај процес оставио најрањивијим и проналази их у тами простора Музеја револуције, који покреће алегоријски ниво приче“, наводи редитељ.
Филм је имао светску премијеру на ИДФА фестивалу у Амстердаму где је уврштен међу дванаест филмова номинованих за награду најбољи први дугометражни филм.
© Фото : ПромоПлакат за 15. издање Белдокса
Плакат за 15. издање Белдокса - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Јубиларни 15. Међународни фестивал документарног филма Белдокс 2022. биће одржан од 11. до 18. маја на седам локација у Београду на којима ће представити више од 100 документарних филмова у 12 програмских целина.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала