- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Андреј Тарковски – црнобели живот коме је стваралаштво дало пун колор | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
Пратите нас
У данашњој емисији ексклузивно откривамо зашто је Ђорђе Кадијевић одлучио да сними нови филм „Лептирица“, као и због чега и данас, 90 година од рођења, редитељ Андреј Тарковски остаје непревазиђен
Орбита културе
16 Април 2022, 10:00
Портал „Спутњик Србија“, Радио Студио Б
Убележи у свој календар
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ко је био и чиме је светску културу задужио Андреј Тарковски, човек који је, на радост уметности, одустао од студија геологије и арапског језика а потом у трајно наслеђе оставио филмове попут „Ивановог детињства“, „Огледала“, „Сталкера“ , „Солариса“, „Жртвовања“? Зашто би филму о његовом животу, прерано окончаном у емиграцији, одговарала црнобела слика а о стваралаштву – пун колор, као на крају његовог ремек дела „Андреј Рубљов“ - у години обележавања девет деценија од рођења великог синеасте разговарамо са филмским критичарем Мирољубом Стојановићем.
Шта је био главни мотив да после готово пола века поново снима „Лептирицу“ култни филм који ће добити своју модернију и како каже ужаснију верзију – ексклузивно за Орбиту културе открива легендарни редитељ и ликовни критичар Ђорђе Кадијевић.
Како се елиминише трема када се, на стогодишњицу првог извођења „Травијате“ велика сцена националног театра подели са највећим светским баритоном Жељком Лучићем, зашто је први чин са чувеном „Винском песмом“ био најкритичнији део после којег је знала да ће све протећи у најбољем реду, за „Орбиту културе“ - сређујући утиске после недавног овацијама испраћеног извођења опере „Травијата“ – говори њена главна јунакиња, сопран Весна Ђурковић.
Шта се све нашло у књизи „Приче из Другог рата“ које доносе тридесет стрипова, зашто је тај рат и данас једна од централних тема његовог стваралаштва – за „Орбиту културе“ открива аутор ове књиге Саша Ракетић познат као Александар Зограф.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе, 15.04.2022.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала