Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У Србији почеле прве обдукције ковид-пацијената

© Sputnik / Лола ЂорђевићОпрема за патолошко-анатомску дијагностику
Опрема за патолошко-анатомску дијагностику - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
Пратите нас
У Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду, који је недавно добио сигурну-специјализовану обдукциону салу, почеле су да се раде обдукције особа које су биле заражене вирусом корона.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Очекује се да ће рад у оваквим условима за постморталну дијагностику дати одговор на бројна питања која су мучила лекаре током епидемије - како је вирус утицао на поједине органе, али и цео организам, да ли је неко умро од ковида или са ковидом?
У Институту објашњавају да се не раде циљане обдукције преминулих од ковида 19, већ се свако тело које је упућено на обдукцију тестира и тако утврђује да је преминули био позитиван на вирус корона. Ипак, то је велика промена у односу на досадашњу праксу.
Наиме, Светска здравствена организација (СЗО) на почетку пандемије, када се мало знало о вирусу корона (САРС-ЦоВ-2), препоручила је да се не раде обдукције преминулих. Већина земаља у свету поштовала је ту препоруку, укључујући и Србију. Међутим, никада није постојала изричита забрана, те су земље попут Кине, Шпаније, Немачке ипак радиле обдукције како би дале одговор на нека од питања која је ова пандемија поставила. Немачки лекари урадили су на почетку пандемије обдукције код 80 преминулих од ковида 19 и изнели прве доказе како вирус утиче на плућа, али и друге органе.
Специјалиста судске медицине доц. др Миленко Богдановић каже за Јуроњуз Србија да не постоји ниједна метода у медицини која може прецизније да утврди узрок смрти и објасни повезаност између узрочника, односно инфекције вирусом и смрти.
„Разлика у нашем раду, у односу на колеге из Немачке, је што особе заражене вирусом корона које ми обдукујемо најчешће нису лечене од ковида, нису лежале у ковид болници већ је смрт наступила у ванболничким условима нпр. случајеви самоубиства, убиства, саобраћајне несреће, али и смрти нејасног узрока без знакова трауме, а у свим наведеним ситуацијама обдукције се раде по налогу суда. Када се такви случајеви анализирају дају драгоцене информације и слику о томе до какве промене вирус изазива на различитим органима, јер у оваквим ситуацијама ток болести најчешће није модификован применом терапије“, каже Богдановић.

До сада једна циљана обдукција

До сада су, међутим, имали само једну циљану обдукцију ковид пацијента који је преминуо у ковид болници у Батајници. У питању је био релативно млад човек, болест се код њега брзо развијала, а лекарима је било необично зато што је брзо умро. Због тога су тело послали на обдукцију да се утврди непосредни узрок смрти.
„Такве обдукције су оправдане. Посебно када су млађе особе у питању. Обдукцијом морамо да утврдимо да ли је та особа имала нека лична својства, што је њу предиспонирало за лошији исход, да ли је особа умрла од неког другог од природних узрока који нема везе са ковидом, као што је нпр. руптура анеуризматски измењене аорте и последично искрварење. То су стања која су животно угрожавајућа, а која не морају имати везе са инфекцијом вирусом корона. Дакле, обдукција томе и служи – да прецизно утврди узрок смрти“, рекао је он.
Код свих преминулих за које је у Институту закључено да су умрли од ковида биле су упадљиве промене на плућима - запаљење плућа, АРДС, а код одређеног броја било је видљиво стварање тромба (крвног угрушка) у крвним судовима које би се могло довести у везу са ковидом 19.
„Код одређеног броја умрлих доказано је присуство миокардитиса – запаљења срчаног мишића. У таквим ситуацијама тешко је поуздано доказати шта је узрочник миокардитиса, али у истраживањима која спроводимо, то је један од циљева. Са друге стране, код одређеног броја умрлих смрт је наступила услед инфаркта миокарда, а да то није било нужно у вези са инфекцијом вирусом корона. Сада покушавамо да схватимо какве су то микропромене на различитим органима код особа које су имале вирус корона“, навео је он.
Богдановић још каже да је потребно урадити још обдукција, како би из истраживања којима се баве проистекли валидни закључци.
„Код нас је шаренолика испитивана популација. У истраживању спроведеном у Немачкој, где је обдуковано 80 преминулих, за све случајеве заједничко је то што што су сви били лечени, код свих је заживотно доказано оболевање од ковида. Наш узорак је још увек недовољан да бисмо могли да донесемо исправан закључак“, навео је он.

Савремена обдукциона сала

За специјалисте судске медицине и патологије је изузетно важно да обдукције раде у сигурним условима, посебно када су у питању преминули од короне, али и других инфективних болести као што су ХИВ, туберкулоза, хепатитиси.
Обдукциона сала која је недавно отворена има посебан систем вентилације, где се контролише кретање ваздуха, равномерно мења. Негативан притисак, који постоји у обдукционој сали, онемогућава непречишћеном ваздуху да изађе из просторије, а самим тим спречава се ширење инфективног агенса. Избацивање ваздуха из просторије обавља се кроз специјални систем вентилације где се проласком кроз „хепа филтер“ спречава да инфективни агенс доспе у спољашњу средину. Новоопремљена сала има специјални обдукциони сто са нисходном вентилацијом који додатно подиже ниво безбедности, преноси Б92.
„Сала има уређај који пречишћава ваздух. Ваздух који се извлачи из сале не контаминира спољашњу средину. На тај начин се минимизира све инфективно што се може наћи у ваздуху. Од почетка епидемије на свим обдукцијама се носи лична заштитна опрема, без обзира да ли се ради стандардна обдукција или када радимо обдукцију особа оболеле од ковида“, закључио је он Богдановић.
Епидемиолошке мере у Шангају - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
СВЕТ
Попуштају живци у Шангају: Људи вриште са прозора – надреалне сцене у „забрањеном“ граду /видео/
Ношење маски у продавницама - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
СВЕТ
Нова правила у Аустрији: Маска мора у ходнику тржног центра, али не мора у продавници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала