- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози открили где је почео пад Византије

CC BY 2.0 / Flickr/Brad Flickinger / Археолошка ископавања
Археолошка ископавања - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Пратите нас
Турски археолози открили су место чувене битке код Манцикерта, којом је започела дуга криза Византије и раст утицаја Турака Селџука, који су најпосле изградили Османлијско царство. Значење овог открића објаснио је за „Спутњик “ шеф одсека за војну историју музеја „Куликово поље“ Јуриј Кулешов.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Војни послови и Византинаца и Турака на прелазу из првог у други миленијум наше ере су веома слабо проучавани, тако да научна заједница полаже велике наде у ископавања бојног поља код Манцикерта. Међутим, исти проблем отежава правилно атрибуирање налаза – археолози једноставно не знају са сигурношћу које врсте оружја и опреме су биле у употреби међу овим културама у то време“, објаснио је Кулешов.
Према речима руководиоца ископина Аднана Чевика, турски археолози почели су да истражују територију површине 150 квадратних километара од села Гулкори до града Малазгирт. Научници се надају да ће пронаћи логоре обе војске, односно места најбогатија артефактима.

„Ова битка подрила је моћ Византијске империје и отворила је пут Турцима у Малу Азију. Поред тога, управо тај догађај постао је катализатор Крсташких ратова, јер је довео до тога да хришћани изгубе власт на Блиском истоку“, истакао је Кулешов.

Ток битке па чак и његово тачно место, дуго времена били су предмет спорова истраживача. Резултати почетне етапе турског националног пројекта, посвећеног потрази за местом ове битке, први пут су били представљени међународној научној заједници на конференцији у Музеју „Куликово поље“.
Како објашњавају научници, током истраживања археолози праве мапу налаза. То ће омогућити разјашњење низа детаља, који по правилу, нису одражени у средњевековним писаним изворима. Постоји вероватноћа да ови детаљи могу суштински да промене перцепцију тока битке. Турска посвећује велику пажњу овом историјском догађају, недавно је снимљен ратни историјски филм „Манцикерт, 1071“.
Према саопштењу, радови на месту битке почели су средином лета 2021. године, а пре тога су турски истраживачи радили на локализацији места. Током ископавања већ је пронађено 336 металних артефаката, међу којима су врхови стрела и копља, потковице, ексери, новчићи, крстови.
Битка код Манцикерта (данас турски град Малазгирт) одиграла се 25-26. августа 1071. године. Турци Селџуци нанели су тежак пораз Византинцима, без обзира што су били бројчано надмоћнији. Једини пут у историји у заробљеништву се нашао византијски цар лично: Роман IV Диоген успео је да откупи свој живот тек након озбиљних територијалних уступака.
Међународна научна конференција „Војне традиције“ у археолошком контексту: од касног латена и касног Средњег века на територији Музеја „Куликово поље“ била је посвећена сећању на Анатолија Николајевича Кирпичњикова и 20-годишњици оснивања семинара „Војна археологија“ при Институту за археологију Руских академија наука.
Детаљ са катедрале Нотр Дам - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Испод Нотр Дама пронађен мистериозни саркофаг /фото/
Лед на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Изненађење на Арктику: Огромни кратери откривени на дну мора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала