- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како избећи здравствене проблеме: Вежбајте 20 минута дневно

CC0 / Pixabay / Вежбање у природи — илустрација
Вежбање у природи — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Пратите нас
Многи здравствени проблеми се могу избећи ако вежбате само 20 минута дневно, сматра руски атлетски тренер Евгениј Шувакин.

Избегните преломе

Коштана маса код људи достиже свој врхунац до 30-35. године. Након 40. године почиње супротан процес, смањује се дебљина костију и постају крхке.
Скелет се увек мења, мада се то визуелно не примећује. У коштаном ткиву, као и у било ком другом, се нон-стоп одвијају метаболички процеси. Ћелије хрскавице, односно хондроцити, производе колаген (везивни протеин који је одговоран за еластичност), али како старимо, овај процес се успорава.
„Себи најједноставније можемо помоћи ако смо физички активни. Предлажем шетње, јогу или јутарње вежбе. Ако на вежбе издвојите недељно око 150 минута тиме убрзавате размену материја у костима и себе штитите од прелома или остеопорозе која наступа после 50. године. Промене и поремећаји у телу се не дешавају у једном тренутку и ако не стимулишете мишиће, они слабе и не могу бити ослонац телу“, рекао је тренер.

Добићете друго срце

Када вежбате срце чешће куца, расте количина крви која се пумпа у крвне судове.
„Они који имају вегетативно-васкуларну дистонију, обично имају хладне руке и стопала, па ће им јутарње вежбе сигурно користити. Повећава се крвни притисак, активирају се капилари (најмањи крвни судови којих у телу одрасле особе има око 100 хиљада километара). Након физичке активности, пречник сваког капилара расте двоструко. Односно, ћелије тела ће такође добити двоструко више хране и потребних хормона“, додаје тренер.

Преузмите контролу над нивоом шећера у крви

Када вежбате ћелије ефикасније користе инсулин. То смањује ризик од дијабетеса ако имате вишак килограма или наследне факторе да оболите од дијабетеса.

Смањите телесну тежину

Јутарњим вежбама можете сагорети калорије до доручка.

„Ако сте тешки 60 килограма и радите вежбе средњим интензитетом око 20 минута, онда ћете изгубити око 80-90 килокалорија. То није на први поглед много калорија али ћете убрзати метаболизам“, сматра Шувакин.

Осећаћете се боље

Код људи који седе пет или више сати се јавља хиподинамија. То је болест изазвана недостатком покретљивости. Представља патолошко стање које се развија уз значајно ограничење физичке активности и доводи до ослабљених функција мишићно-коштаног система, кардиоваскуларног система, гастроинтестиналног и респираторног тракта.
„Настају симптоми као што је депресија, осећај умора, када се не осећате снажно ни после одмора. Особа осећа да не може да ради, жали се да нема апетит или да има прекомерни апетит. Зато су потребне вежбе које ће вратити снагу. Најмање 15-20 минута на дан. Оне омогућавају да се појача ендорфин (хормона радости) и жеља за кретањем“, закључио је руски тренер.
Ако свакога јутра током 21 дана радите вежбе, онда ћете током те три недеље приметити колико ће вам се расположење и целокупно стање тела побољшати.
Уживање на пролећном сунцу - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како да убрзате метаболизам: Објављена нова студија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала