Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лондон наоружава косовске Албанце да би Балкан претворио у свој носач авиона за који не плаћа ништа

CC BY 2.0 / Flickr / Ракетни систем "Џавелин"
Ракетни систем Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Пратите нас
После Украјинаца, Британија је, званично јуче, почела да системима "Џавелин" и NLAW наоружава и косовске Албанце. Да ли је ова акција Лондона део хибридног рата или упозорење Србији да би сукоб на истоку Европе могао да се прелије и на њену територију
Ово је део хибридног рата који Лондон очигледно води против српског народа, оцењује Александар Митић са Института за међународну политику и привреду и може се, каже, довести у везу са санкцијама које је Велика Британија увела српском члану Председништва БиХ Милораду Додику.
„Лондон као и његови експоненти у Приштини и Сарајеву желе да искористе ситуацију у Украјини да би ојачали притисак на Србе. Не треба заборавити да је Велика Британија и пре украјинске кризе углавном бавила безбедносним питањима на Балкану. Томе у прилог иде и чињеница да је Борис Џонсон још у децембру прошле године упозоравао на изузетно опасну ситуацију на Балкану и именовао за специјалног изасланика војно лице- Стјуарда Пича“.
© AP Photo / Visar KryeziuTotal: 64308 Косовски Албанци у униформама ОВК током церемоније Ноћ пожара у селу Преказ 7. марта 2017. на дан кад је 1998. убијен Адем Јашари.
Total: 64308 Косовски Албанци у униформама ОВК током церемоније Ноћ пожара у селу Преказ 7. марта 2017. на дан кад је 1998. убијен Адем Јашари.  - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Total: 64308 Косовски Албанци у униформама ОВК током церемоније Ноћ пожара у селу Преказ 7. марта 2017. на дан кад је 1998. убијен Адем Јашари.
Испоруке оружја тзв. Косову треба тумачити из угла чињенице да је након изласка из ЕУ, Велика Британија чинила све да на безбедносном и војном плану остане присутна у Европи, првенствено на југостику, на Западном Балкану где већ постоје корени минулих конфликата, сматра генерал Митар Ковач.
„Проблематично је што је све у супротности са српским националним интересима. Очигледан пример је БиХ и однос Велике Британије према покушајима РС да поврати своје надлежности, а који се огледа и у подстрекивању високих представника да посегну за бонским овлашћењима“, наводи Ковач уз опаску да би на овом месту требало подсетити да је Велика Британија била та која се залагала за максимално јачање снага ЕУФОРа , јачање НАТО контигента, па чак и унилатерални долазак појединих контигената и снага пре свега, њених и Немачке на простор БиХ.

Параван за јачање војних егфектива

Параван за јачање војних ефектива и у БиХ и тзв. Косову налази се у наводном руском деловању на овим просторима. Столтенберг у један низ, опомиње Ковач, ставља и Грузију и БиХ и Косово.
© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENЕУФОР
ЕУФОР - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
ЕУФОР

„То буди неспокој и делује оптерећујуће по безбедност како Србије тако и југоистока Европе. Верујем да ће и у наредном периоду Велика Британија поред овог контигента наставити не само да допрема опрему већ да подстиче и друге из НАТО-а да под плаштом руског утицаја у Србији јачају снаге тзв. Косова, формално формирају војску и у неком моменту када процене, омогуће им пријем у НАТО пакт“.

Синхронизовано против Србије

Видимо, указује Ковач, шта раде са неутралним држава па није тешко замислити шта су спремни да ураде тамо како би и овај простор у том смислу формално „легализовали“ за своје потребе јер је то њихов носач авиона на југоистоку Европе за који не плаћају ништа, дакле бесправно га и без надокнаде користе.
„Већина странака на власти у Федерацији, на КиМ, али и власт у Црној Гори делују синхронизовано у смислу русофобије и указивања на Србију као реметилачког фактора а заправо све чине по логистичко стратешкој замисли пре свега Велике Британије али и САД и Немачке. На жалост, САД су изабрале за савезнике, као по рецепту пре Другог светског рата, све оне пронацистичке снаге на простору западног Бакана како екстремне муслимане, проусташке формације у Хрватској, балистичке снаге и носиоце идеје Велике Албаније“.

Већи НАТО-овци од чланица НАТО

Савезништво са њима резултира, указује Ковач, изградњом инфраструктуре у Албанији и заговарањем истих решења инфраструктуре на самом простору КиМ. То савезништво са друге стране се правда спремношћу на практичне кораке у смислу изјашњавања да желе да учествују на јачању снага НАТО на истоку према Русији, а поједини су отишли корак даље и од самих чланица НАТО-а, исказујући спремност да дају своје снаге и учествују са украјинским оружаним снагама у сукобу на истоку Европе.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаУкрајински војници током активне фазе војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а у Лавовској области
Украјински војници током активне фазе војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Украјински војници током активне фазе војне вежбе Украјине и земаља НАТО-а у Лавовској области
„Како се буде развијала ситуација у Украјини, тако ће расти и притисак на Србију. Није искључено да у неком моменту, ако процене да је то успешно средство притиска, покушају да ставе и Север Косова под потпуну контролу“.

Савремена техника, одличне перформансе

Ковач каже да је наоружавање тзв Косова упозорење Србији да настави са опремањем своје војске како би била у прилици да адекватно одговори уколико буде угрожена њена безбедност, како на простору КиМ тако и у РС.
CC0 / Public domain / Амерички војници пуцају из преносног противтенковског ракетног система ФГМ-148 "Џавелин"
Амерички војници пуцају из преносног противтенковског ракетног система ФГМ-148 Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Амерички војници пуцају из преносног противтенковског ракетног система ФГМ-148 "Џавелин"
Када је реч о испорученој војној опреми, противоклопна средства, објашњава Ковач, јесу савремена и имају веома добре преформансе засноване на нових технологијама како у погледу система навођења полуаутоматског и аутоматског, тако и у погледу дејстава у ноћним условима и условима концентрације оклопних снага на неком простору.

Ако би кренули на Север Косова..

Простор КиМ јесте такав да се та преносна средства могу користити веома повољно посебно на каналисаним правцима у смислу противоклопне борбе. Ми имамо информацију да је дат неки број пакета али немамо поуздану информацију колико тога је већ дошло, долази и колико је планирано да буде испоручено.
„Видимо шта све раде у погледу достављања тих пројектила на украјинску територију. Неко би рекао да тих 50 система и није пуно али то је заиста пуно за тај простор и његову засићеност у војном смислу. Ако би рецимо кренули на Север Косова, они би такве системе могли да начичкају дуж комуникација тих праваца тако да се не би могло лако и безбедно интервенисанти са оклопним снагама“.

Страни инструктори на Косову нису новост

Ови системи, каже, јесу најновијег датума, посебно "Џавелин" и дејствује из горње перспективе. Ракета, објашњава наш саговорник, долази изнад тенка и онда делује одозго и обрушава се на тенк тамо где је најосетљивији. Сама обука и припема за дејство и управљање овим војним системом, односно гађањем, није сложено тако да се за кратко време обучавају оператори на тим системима.
© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници НАТО-а на Косову
Припадници НАТО-а на Косову - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Припадници НАТО-а на Косову
Чињеница да са војним системима стижу и страни инструктори на тзв Косово није новитет, каже Ковач, јер су подсећа, то радили и до сада - од обуке појединаца, специјалних снага, јединица за подршку, за телекомуникације, противоклопна дејства, минибацаче, ПВО системе и друго.
„То су радили и радиће и са другим средствима са којима планирају да опреме косовске снаге. То није завршен процес. Уверен сам да ће их опремити и тежим минобацачима, оклопним транспортерима и артиљеријским оружјима за подршку“.

Запад на задатку радикализације косовских Албанаца

У одлуци Лондона, Митић види наставак политике којом Велика Британија и САД покушавају да избегну чињеницу да у НАТО, нарочито због противљења Шпаније не постоји консензус око трансформације тзв. Косовских безбедносних снага у тзв. Војску Косова. Зато, сматра, Лондон и Вашингтон раде на билатерарној помоћи Приштини и изградњи некакве Косовске војске. Последице тога су, оцењује, додатна радикализација косовских Албанаца и општа дестабилизација на Балкану.
© REUTERS / Marko DjuricaАлбанска застава
Албанска застава - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Албанска застава
Уместо да казне Куртија због забране гласања косовских Срба, закључује Митић, они га награђују наоружањем и даље радикализују.
Лаке противракетне ракете као и противтенковски системи „Џавелин“ најчешће помињани као део пакета западне „подршке“ Украјинским оружаним снагама против Русије, постали су део арсенала тзв. безбедносних снага Косова. Куповина је договорена на састанку Аљбина Куртија и Бориса Џонсона у фебруару ове године, а јуче је испоручен и први контигент од 50 система. У наредном периоду, према сазнањима Новости, очекује се и испорука 20 „Џавелина“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала