- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Сирији међу рушевинама древног града отворена изложба руских уметника /видео/

© Sputnik / Ministry of defence of the Russian FederationДеминери Међународног противминског центра Оружаних снага Русије разминирају историјски део Палмире
Деминери Међународног противминског центра Оружаних снага Русије разминирају историјски део Палмире - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Пратите нас
Уметничка дела руских уметника су са далеког севера Русије стигла право до античких стубова цара Септимија Севера у Палмири. Осим руских и сиријских војника, међу посетиоцима се случајно нашао и немачки туриста, који је истакао да захваљујући руским војницима на тој земљи поново влада мир и потпуно слободно се одржавају културне манифестације.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Представник Санкт Петербуршког политехничког универзитета „Петар Велики“ Вадим Глухов, детаљно је испричао о графичким радовима који су дело младих уметника и дизајнера са обала Неве. На платнима су приказани Исаакијевски сабор, канали, покретни мостови и остала препознатљива места руске Северне престонице. Али, најважнији експонат је макета совјетског уџбеника из историје.
У Сирији је сада акценат на свему што има везе са Русијом. Руски језик, литература и уметност, изазивају неподељено интересовање код становника арапске републике, који сваки пут откривају нешто ново.
„Нисам знао да код вас постоји град који се зове Северна Палмира. Даће бог, можда га посетим“, нагласио је припадник сиријске војске Мухамер абу Нур.
Посетилац изложбе неочекивано је био и немачки туриста Јохан Хакел. Како је испричао, у Немачкој сматрају да у Сирији до сада није било безбедно, али је скупио храброст и ево сада својим очима видео да захваљујући руским војницима на овој библијској земљи поново влада мир и потпуно слободно се одржавају културне манифестације.

„Стигао сам у Сирију преко Либана. Чини се да је све спокојно и влада мир. Не постоје никакви ризици. Већ сам посетио историјска места као што су Алепо и Хама. Све је добро. Лепо вас је видети овде“, изјавио је немачки туриста.

Припадници Исламске државе (терористичке организације забрањене у Русији), услед чијих је дејстава уништен део споменика, чак ни тако варварским поступцима нису могли да остваре своје црне циљеве. Интересовање за легендарном Палмиром у целом свету је у сталном порасту. Тренутни уметнички пројекат је само још једна потврда томе.
Све што су уништили терористи, несумњиво ће, пре или касније бити обновљено, са стопроцентном прецизношћу. Сва архитектура Палмире забележена је на многобројним снимцима и књигама, које се, узгред буди речено, издају све више и, пре свега, на руском језику.
„Према мотивима ових слика и графика направљен је каталог. Каталог ове покретне изложбе преведен је на арапски језик. Помагали су нам из сиријске дијаспоре Санкт Петербурга и, погледајте, како се то интересантно уклапа са оним што сада видимо. Најпре је било ослобађање Палмире, затим, деминирање, онда су се појавили људи из света уметности, културе и образовања“, истакао је Глухов.
Ова креативна инсталација у подножју древних храмова и стубова је још један мост пријатељства руске Северне и сиријске Палмире. Пре него што ће доспети овде, слике су биле у Дамаску, Хомсу, Алепу и Тартусу. Део од њих остаће као успомена у сиријским универзитетима, а други део послужиће као културно богаћење руских војника и красиће зидове у авио-бази Хмејмим.
Амерички војници поред америчког војног конвоја на северу Сирије - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
РУСИЈА
Русија тражи хитно повлачење америчких снага из Сирије: Где су они ту је безвлашће и насиље
Припадници америчке војске у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
РУСИЈА
Руска обавештајна служба: Америка планира да усмери екстремисте у Сирији против руске војске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала