- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велике силе „закувале“ источна мора: Може ли сукоб да се прелије из Украјине

CC BY 2.0 / Flickr/Official U.S. Navy Page/Mass Communication Specialist 3rd Class Dylan M. Kinee / Амерички носач авиона у Јужном кинеском мору
Амерички носач авиона у Јужном кинеском мору - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
Пратите нас
Током специјалне руске операција у Украјини покренуто је низ потреса на Далеком истоку. Ситуацију подгрева до сада невиђена гужва у Јапанском и Јужном кинеском мору, где се у размаку од само два дана одвијају маневри руске, кинеске и америчке војске. Колика је опасност да се сукоб у Украјини прелије на исток?
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Дан након што је од почетка сукоба у Украјини на Тајван стигла трећа висока америчка делегација да пружи снажну подршку острву у очувању суверенитета, кинески ловци, бомбардери и разарачи патролирали су у водама око Тајвана. Тензије у Источном кинеском мору уследиле су свега дан после маневара руских и америчких снага у Јапанском мору.

Маневри великих сила на Истоку

Американци истовремено тврде да је Кина комплетно милитаризовала, претворила у војне базе најмање три вештачка острва у Јужном кинеском мору, где су постављени противбродски и противваздушни ракетни системи, ласерска и опрема за противелектронска дејства, као и борбени авиони.
Уредник сајта РТС-а, спољнополитички новинар Раде Мароевић каже за Спутњик да је, иако се на први поглед чини једноставним, однос Америке и Тајвана компликован, једнако као што је компликован однос Америке и Кине, јер се одвија на више нивоа.
Америка суштински сматра да је највећи ривал њеној доминацији у свету у овом тренутку Кина, отуд и савез Британије, Аустралије и САД, којем се прикључио Јапан, који треба да представља противтежу растућем кинеском утицају на Далеком истоку. Истовремено, Америка не назива Тајван државом у званичним документима, иако има билатералне односе са Тајваном исти као са осталим државама. Тешко је проценити да ли ће САД у овом тренутку додатно покварити односе са Кином због Тајвана, али је исто тако тешко рећи да ли ће Кина икада покушати да насилно врати Тајван под своје окриље“.
© SAM YEHДемонстрација силе у Тајванском мореузу
Тајвански мореуз - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Демонстрација силе у Тајванском мореузу

Показивање мишића

Мароевић подсећа да овај спор траје деценијама, али да је било логично очекивати да ће се у тренутку велике светске кризе, а то је сада компликована ситуација око Украјине, интензивирати.
„У ову ситуацију нису укључени само Кина, Јапан, Русија, САД, него и Северна Кореја, у тренутку такве кризе и бројних војних маневара који додатно подгревају ситуацију, чини ми се да се овде више ради о показивању мишића, него истинској претњи“.
И Руске подморнице у Јапанском мору лансирале су пројектиле домета две хиљаде километара, а вежбе су се подудариле са маневрима морнарица САД и Јапана.
Последњих седмица, руска војска је извела две вежбе око Курилских острва, око којих спор Москве и Токија траје много дуже од руско – украјинског, још од краја Другог светског рата.

Американци срушили договор Русије и Јапана

Наш саговорник подсећа да је у неколико наврата током последњих неколико деценија тај спор био на ивици решавања.
„Међутим, када су се Руси и Јапанци договорили да се спор бар делимично реши на обострано задовољавајући начин, Американци су готово наредили Јапанцима да се то не деси. Са почетком рата у Украјини, након што је Јапан увео санкције Русији, односи су драматично покварени. Јапанско инсистирање на формулацији о окупираној територији и руске вежбе су резултат тих све лошијих односа. Да ли ту постоји неки простор за сукоб, тешко је рећи у овом тренутку“, каже Мароевић.
© Sputnik / Dmitry AstakhovРешење проблема Курилских острва у једном тренутку био је на дохвату руке, али су га САД осујетиле
Премијер Русије Дмитриј Медведев током једне посете Курилским острвима - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Решење проблема Курилских острва у једном тренутку био је на дохвату руке, али су га САД осујетиле
Упитан шта би могло да се догоди ако дође до грешке на једном од ова два потенцијална жаришта на Далеком истоку, да ли би инцидент могао да буде повод за сукоб, наш саговорник каже да су за то ипак мале шансе.
„Прво, то је огроман простор, они ни у једном тренутку нису били претерано близу једни других, чини се и да јако пазе да не буду претерано близу, осим у тренутку када Кинези зађу близу Тајвана, па Тајван подигне авионе. То је отприлике најближи сусрет. Јапанци и Руси то врло вешто избегавају. И Кинези и Американци такође избегавају такве ситуације. Шанса да се догоди инцидент је превелика да би ствари препуштали случају“, каже Мароевић.

Много тога зависи од Украјине

Он додаје да постоји јако пуно елемената који могу на различите начине да утичу на развој ситуације. Међутим, сматра да се овом тренутку у највећој мери ради о демонстрацији силе и одмеравању снага:
„Верујем да нема директне опасности од сукоба у овом тренутку, али на дуге стазе свакако да. Све у великој мери зависи од тога како ће се развијати ситуација у Украјини и како ће се на крају завршити. Од тога ће зависити и многе друге ствари у свету, између осталог и судбина Тајвана, судбина Курилских острва. Тек ћемо видећемо шта у оваквој ситуацији ради Северна Кореја“, каже Мароевић.
Он подсећа да је борбена група америчких и јапанских бродова извела маневре у Јапанском мору после спекулација да би Северна Кореја ових дана могла извести нови нуклеарни тест.
Председница Тајвана Цај Инг Вен - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
СВЕТ
Америчка акција на Далеком истоку: Увући Кину у зачарани круг Западног слепила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала