- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведчук тражи од Путина и Зеленског да га размене за војнике и житеље Маријупоља

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаВиктор Медведчук
Виктор Медведчук - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
Украјински опозиционар Виктор Медведчук, који је у украјинском заробљеништву, предложио је председницима Русије и Украјине, Владимиру Путину и Владимиру Зеленском, да га размене за војнике и житеље Маријупоља, саопштила је Служба безбедности Украјине.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ја, Виктор Владимирович Медведчук, желим да се обратим председнику Русије Владимиру Путину и председнику Украјине Владимиру Зеленском с молбом да ме размене за заштитнике и житеље Маријупоља који су и даље тамо“, рекао је Медведчук у видео-запису који је објавила Служба безбедности Украјине на свом Телеграм каналу.
Медведчук је украјинске националисте који су одбили да положе оружје назвао „заштитницима Маријупоља“, како их називају и представници кијевског режима који су га заробили.
Он, такође, тврди да је Маријупољ немогуће напустити хуманитарним коридорима, без обзира на то што је Министарство одбране Русије у више наврата навело могућности за излазак из града.

Заробљени Британци траже од Џонсона да буду размењени за Медведчука

Видео-обраћање Медведчука објављено је одмах након изјаве двојице британских држављана који су се предали у Украјини, а који су се обратили премијеру Велике Британије Борису Џонсону да се заложи за њихово ослобађање.
„Господине Борисе Џонсоне, ја се зовем Шон Пинер. Колико знам, Виктор Медведчук је заточен, а Ејден Алсин и ја бисмо желели да будемо размењени за њега. Бићемо Вам захвални за помоћ у решавању тог питања. Према мени се добро опходе, свестан сам у каквом сам положају. Хране нас и дају нам воду. Молим вас у своје име и у име Ејдена Аслина да утичете на то да будемо замењени за Медведчука“, рекао је Пинер у видео-изјави коју је пренео телевизијски канал „Русија 1“.
Аслин је рекао да сматра да је веома важно да британски премијер услиши позив Медведчукове жене Оксане Марченко да они буду ослобођени у замену за ослобађање њеног мужа.
„Ако Борис Џонсон заиста брине о британским држављанима, као што каже, помоћи ће да се изврши притисак на Владимира Зеленског како би поступио исправно и вратио Виктора и нас својим породицама“, рекао је Аслин.
Раније се жена украјинског политичара Виктора Медведчука Оксана Марченко обратила рођацима заробљених држављана Велике Британије у ДНР и Русији, позивајући их да се обрате Лондону и да их размене за њеног мужа.
Служба безбедности Украјине раније је саопштила да је Медведчук ухапшен по налогу Владимира Зеленског. Украјинско главно тужилаштво је крајем фебруара објавило да је политичар нестао. Касније је Зеленски предложио Русији да се Медведчук размени за заробљене украјинске држављане.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући молбу супруге украјинског политичара Виктора Медведчука Оксане Марченко да руски лидер помогне у размени њеног супруга који се тренутно налази у заробљеништву, рекао да ће се Кремљ огласити уколико буде Путинове реакције, те да наставља да прати ситуацију у вези с украјинским опозиционаром.
Поглед на Кремљ и Храм Василија Блаженог у Москви - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2021
Кремљ: Медведчук један од ретких у Украјини за нормализацију односа с Москвом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала