- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Министарство одбране Русије: Украјински неонацисти држе као таоце 6.200 странаца

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуски војници евакуишу цивиле из Украјине
Руски војници евакуишу цивиле из Украјине  - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
Украјински неонацисти као таоце држе 6,2 хиљаде страних држављана из девет земаља, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Украјински неонацисти и даље држе 6.208 страних држављана из девет држава као живи штит“, рекао је Мизинцев на брифингу.
Генерал је подсетио да је 76 страних бродова из 18 држава и даље је блокирано у украјинским лукама.
„Претња од гранатирања и велика опасност од мина коју ствара званични Кијев у својим унутрашњим водама и на територијалном мору не дозвољавају бродовима да слободно излазе на отворено море“, прецизирао је Мизинцев.
Он је додао да представници Украјине одбијају да разговарају на платформи Међународне поморске организације о питањима обезбеђивања изласка бродова, демонстративно избегавајући дијалог.
Генерал је напоменуо да и даље постоји опасност за пловидбу Црним морем због плутајућих украјинских мина откинутих са сидра дуж обале црноморских држава.

О евакуацији и хуманитарним коридорима

Према његовим речима, Русија је, упркос противљењу Кијева, у протекла 24 часа на своју територију евакуисала 12.066 људи, међу којима 1.715 деце из опасних региона Украјине, ДНР и ЛНР.
Он је прецизирао да је од почетка специјалне операције евакуисано више од 863 хиљада људи, од којих је више од 158 хиљада деце. Истовремено, више од 114 хиљада приватних аутомобила прешло је руску границу, од чега 976 током протеклог дана.
Украјинска страна није прогласила ниједан хуманитарни коридор ка Русији од 10 проглашених за данашњи дан у правцу Доњецка, Дњепропетровска и Запорожја, рекао је Мизинцев.
Он је нагласио да на свим рутама, укључујући и оне које је прогласила Украјина, Оружане снаге Русије, заједно са јединицама ДНР и ЛНР, строго поштују режим тишине.
Мизинцев је напоменуо да власти у Кијеву не само да се не придржавају хуманитарних принципа, већ и на сваки могући начин спречавају евакуацију грађана из блокираних насеља.
Према његовим речима, припадници неонацистичких батаљона цинично настављају да пуцају из малокалибарског оружја и минобацача по хуманитарним коридорима, укључујући и на оне које је прогласила украјинска страна.
Мизинцев је навео да у Русији ради више од 9,5 хиљада центара за привремени смештај са местима за одмор и топли оброк. Са пристиглим избеглицама се обавља индивидуални рад, пружа им се квалификована медицинска и психолошка помоћ.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала