- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Раскол у Европи због плаћања руског гаса у рубљама

© Sputnik / Андрей Александров / Уђи у базу фотографијаГасна компресорска станица "Минска"
Гасна компресорска станица Минска - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
Део еврпоских купаца сировина од „Гаспрома“ већ ове седмице мора да одлучи да ли ће плаћати гас у рубљама, у складу са захтевом руских власти, али у Европској унији нема јединственог става о томе, пише „Комерсант“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Европска комисија и низ земаља региона сматрају да ће тај корак нарушити санкције против Русије, док се друге чланице ЕУ не слажу с тим.
Према оцени листа, за сада је највероватнији сценарио према којем ће поједини клијенти „Гаспрома“ одбити да плаћају гас рубљама, што ће довести до обуставе испорука почетком маја.
Рок за исплату аванса за априлске испоруке гаса на основу уговора с европским земљама је истекао 15. априла, а компаније ће бити у обавези да исплаћују дугове у рубљама.
Уобичајено је да након истека рока за исплату нове испоруке на основу дугорочног уговора продавац гаса испоставља рачун у року од пет дана. Купац после тога има седам дана да тај рачун измири.
Ако новац није уплаћен, купац има још додатних пет до седам дана (грејс период) да то учини.
Ако се то не догоди, продавац има право да обустави испоруке гаса на основу дугорочног уговора. „Гаспром“ је 2014. године обустављао испоруке гаса „Нафтогасу Украјине“ који је прекинуо да плаћа дуг за тај енергент.
Уколико поједини европски купци гаса не буду платили аванс средином априла, искључење с гасне мреже могло би да се догоди почетком маја. Ипак, да ли ће тај механизам сада бити примењен још није јасно, пише лист.
Према указу Владимира Путина од 31. марта, Федерална царинска служба (ФЦС) је одговорна за праћење плаћања гаса у рубљама. Она, а не „Гаспром“, треба да обустави испоруке ако се не плаћају у складу са новим правилима. Ако се то догоди, „Гаспром“ може прогласити вишу силу по уговору, јер неће моћи да испуни обавезу испоруке због одлуке Кабинета министара РФ.
О томе зашто су кинески медији одлуку руског председника да рубљу веже за злато и да извезени гас наплаћује у рубљама назвали „убиственим оружјем против Запада“ у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Туш - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Немци позвали грађане да се туширају хладнијом водом како би уштедели гас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала