- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска покренула војну офанзиву против курдских екстремиста у Ираку

© AFP 2023 / Bulent KilicТурски тенкови у Џараблусу
Турски тенкови у Џараблусу - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
Турска је покренула нову здружену, копнено-ваздушну прекограничну офанзиву против курдских есктремиста у северном Ираку, потврдио је рано јутрос министар одбране Турске.
Ратни авиони, хеликоптери и дронови турске ратне авијације дејствовали су по циљевима курдских екстремиста и ракетирали кампове за обуку, тунеле, склоништа и складишта муниције у северном Ираку, рекао је министар одбране Хулуси Акар.
У интервјуу за турску државну новинску агенцију Анадолу, Акар је објаснио да је турска војна операција усмерена на регионе Метина, Зап и Авасин-Басјан у северном Ираку и укључује ангажовање командоса који су се, према његовим речима "инфилтрирали са копна", преноси Ројтерс.
"До сада, наша операција се одвија успешно и у складу са плановима. Циљеви идентификовани у првој фази су остварени", рекао је министар одбране Турске, али није обелоданио податке о жртвама.
Циљ операције назване Челична канџа је, према речима Акара, "спречавање терористичких напада и обезбеђивање турске граничне безбедности".
Подршку у операцији дају и артиљеријске јединице, рекао је он и указао да је офанзива део континуиране турске кампање у Ираку и Сирији против припадника Радничке партије Курдистана (ПКК) и милиције сиријских Курда ИПГ, које Анкара сматра терористичким оранизацијама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала