- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

У чему је тајна толиког броја милијардера: Кад бивше кинеско село претекне Њујорк

CC0 / Pixabay / Шенжен
Шенжен - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
Кина сада има чак три града са највећим бројем милијардера на свету, показују подаци из годишње публикације „Глобална листа богаташа“, коју објављује шангајска истраживачка компанија „Хурун Рипорт“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Највећи број милијардера, њих 144, живи у Пекингу, а следи Шангај који је тренутно дом 121 најбогатијих људи на планети.
Некадашње рибарско село Шенжен, које је постало кинеска Силицијумска долина, потиснуло је са 113 милијардера америчку метрополу Њујорк, која је својевремено са 100 милијардера заузимала треће место на ранг листи Хуруна, преноси РТ.
Концентрација богаташа у Шенжену континуирано расте, при чему се од прошле године још осам појединаца из тог града придружило листи најимућнијих на свету.
Према речима Хенг Чена, ванредног професора економије на Универзитету у Хонгконгу, успон Шенжена је резултат напора локалних власти да овај град учине привлачним за пословање, нудећи, на пример, пореске олакшице компанијама из сектора високих технологија.
„Структура становништва у Шенжену је и даље веома млада у поређењу са другим престижним градовима у Кини, тако да је то један од разлога зашто је он веома атрактивна пословна локација“, рекао је Хенг, додајући да локалне власти „улажу много финансијских средстава у привлачење врхунских талената из остатка света“.
Убрзани развој Шенжена почео је 1980. године, када је добио статус прве кинеске специјалне економске зоне, што је омогућило граду да привуче стране инвестиције. Као резултат тога, његов БДП је нарастао са мање од 28 милиона долара на отприлике 475 милијарди долара у последње четири деценије.
Овај град је дом многобројних великих кинеских технолошких компанија, међу којима су и „Хуавеј“ и „Тенцент“, за које аналитичари кажу да привлаче и друге познате брендове. У Шенжену је, према подацима локалне владе, прошле године основано око 2.500 нових високотехнолошких компанија, чиме је њихов укупан број достигао око 17.000.
Према извештај Хуруна, у свету је на почетку ове године било 3.381 милијардера, 153 више него 2020, од којих 1.133 живи у Кини.
Најбогатији Кинез је оснивач произвођача безалкохолних пића „Нонгфу Спринга“, Џонг Шаншан, чија се имовина процењује на 72 милијарде долара, прати га Џанг Јиминг, оснивач технолошке фирме „БајтДенс“ (власник „ТикТока“), с нето вредношћу од 54 милијарде долара, а на трећем месту је Зенг Јукун, шеф фабрике „ЦАТЛ“за производњу батерија за електрична возила, који располаже богатством од 53 милијарде долара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала