- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зеленски предао упитник за приступање Украјине Европској унији

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски предао је шефу делегације Европске уније у Украјини Мати Масикасу попуњен упитник да Украјина добије статус кандидата за чланство у ЕУ.
„Чак и ова фаза за добијање статуса кандидата у ЕУ ​​– упитник и одговори на њега – таква процедура траје годинама и желим да захвалим на овој брзини не само нашем тиму који је брзо одговорио, већ и вашем великом тиму који нам даје могућност да прођемо ову процедуру за неколико недеља или пар месеци“, рекао је Зеленски пре него што је предао упитник.
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је током посете Кијеву почетком априла предала Зеленском коверту са упитником за почетак преговора о придруживању Европској унији. Она је истакла да је упитник основа за разговоре у наредним месецима. Потпредседница украјинске владе за европске и евроатлантске интеграције Олга Стефанишина је затим потврдила да је Кијев примио упитник и да се нада да ће постати земља кандидат у јуну.
Зеленски је 28. фебруара потписао захтев за приступање Украјине Европској унији. Следећег дана, Европски парламент је подржао резолуцију којом се Украјини даје статус земље кандидата. Претходно су стални представници Европске уније договорили да се Европској комисији наложе да припреми процену апликација Украјине, Грузије и Молдавије за чланство у Европску унију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала