- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Јадранска правила су славље покварила /видео/

© Фото : АБА лига / Драгана СтјепановићКошаркаши Златибора
Кошаркаши Златибора - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
Кошаркаши Златибора из Чајетине су победом над МЗТ у Скопљу обезбедили титулу шампиона Друге АБА лиге, али не и пласман у елитни ранг због „кључа“ по ком постоји квота тимова које једна држава може да пошаље у регионално такмичење.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Упркос поразу и то на свом терену резултатом 78:73 након продужетака, македонски тим је добио прилику да директно иде у АБА лигу, а Златибор ће за то морати додатно да се бори – против чачанског Борца или Мега Баскета.
„Обећавам да ћемо дати све од себе како бисмо обезбедили пласман у АБА 1 лигу“, рекао је тренер Страјин Недовић, претходно захваливши својим играчима који су „из дана у дан исписивали историју Златибора и Општине Чајетина“.

Зашто?

Пропозиције АБА лиге не дозвољавају да из једне државе у елитном рангу учествује више од пет екипа из једне државе, а што се Србије тиче у овом моменту то су Црвена звезда, Партизан, ФМП Железник, Борац Чачак и Мега Баскет.
Финални турнир АБА 2 лиге је освојила екипа Златибора и по свим спортским законима заслужила је да директно иде у АБА 1 лигу, али су правила, нажалост, правила.
Узалуд је капитен Златибора Душан Кутлешић на две утакмице убацио укупно 63 поена, имао 18 скокова, девет асистенција и шест украдених лопти – све ће морати да понови још једном да би обезбедио место за своју екипу у АБА 1 лиги.

На штету Србије

Исход свега је чињеница да Србија, иако без сумње има најбоље тимове у региону, не може да има све представнике који су играма то заслужили.
То у овој сезони свакако јесу јер је најгоре пласирана српска екипа у АБА 1 лиги Борац, као 12-пласирани на табели, иза кога су „фењераши“, Сплит и Крка.
Хрватска и словеначка екипа су далеко испод стандарда за елитно такмичење, али у свему резултати не одлучују, већ – кључ.

Шта је решење?

Иако је екипа Златибора била тек седмопласирана после регуларног дела сезоне, завршни турнир је одиграла бриљантно и стигла до трофеја.
Вреди истаћи да је идентичан скор са тимом из Чајетине (осам победа и пет пораза) имао састав Младости из Земуна, Војводини је место на завршном турниру измакло за једну победу, што нас доводи до бројке од најмање осам квалитетних српских клубова који би могли да формирају посебну лигу, српску лигу.
Али, такав сценарио је далеко од извесног, имајући у виду примат АБА лиге над свим осталим.
Кевин Дурент (лево) и Кајри Ирвинг - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
СПОРТ
Навијачи Бостона нису му опростили прелазак у Бруклин, а сада ће га мрзети још више /видео/
Српски кошаркаш Никола Јокић у дуелу против Сан Антонио Спарса - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
СПОРТ
Огласила се НБА лига о МВП трци – званично је!
Бостон Џејсон Тејтум - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
СПОРТ
Тејтум решио бостонски трилер – професор Пол држао час /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала