- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски новинар: Наш премијер је неваспитан, није захвалио Русији и ДНР за евакуацију морнара

© Flickr / ResoluteSupportMediaЗастава Бугарске
Застава Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Евакуација бугарских морнара из Маријупоља омогућена је само захваљујући томе што су руске снаге заузеле луку, изјавио је новинар „Бугарске слободне телевизије“ Васил Васиљев телевизији „Поглед“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према његовим речима, евакуација посаде бугарског теретног брода „Царевна“ била је немогућа, док је лука била под контролом украјинских војника „који су држали морнаре као таоце“. Васиљев сматра да је понашање бугарског премијера Кирила Петкова, који се раније састао са бугарским морнарима - збуњујуће.

„Наш премијер није могао да каже ‘хвала’ Русима за такав однос према морнарима. За то што су спровели Бугаре до безбедне локације, што су остали живи захваљујући њима и јер су они учинили да се морнари безбедно врате у нашу земљу. Гест руске војске и војске Доњецке Народне Републике заслужује да им се бар каже ‘хвала’. Можете се не слагати са ставом Русије, можете подржавати Кијев, али овде је реч о елементарном политичком васпитању. У овом случају наш премијер је показао крајње неваспитање на политичком плану“, оценио је бугарски новинар.

Јуче се већина бугарских морнара, која је дуго времена била блокирана у украјинској луци Маријупољ, вратила авионом владе у домовину. Морнаре су дочекали бугарски премијер Петков и министар спољних послова Теодора Генчовска. Један од чланова посаде изјавио је да су бугарски војници евакуисани захваљујући руској помоћи.
Руска амбасада у Бугарској јуче је саопштила како дели радост породице и родбине бугарских морнара и захвалила је Народној милицији ДНР и руским оружаним снагама на евакуацији.
Тренутно се на броду „Царевна“ по сопственој жељи, налази још пет чланова посаде, укључујући капетана. Троје од њих су држављани Бугарске, а двоје Украјине.
Покушаји евакуације морнара са теретног брода „Царевна“ трајали су скоро од почетка априла, а бугарска страна је била у сталном контакту са руским и украјинским војницима. Тринаестог априла успешно су евакуисани. Према речима једног од чланова посаде, војници су их најпре евакуисали у Доњецк, затим у Ростов на Дону, а након тога у Сочи.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
РЕГИОН
Бивши министар одбране Бугарске: САД не верују да Софија може поуздано да чува тајне НАТО-а
Руска амбасада у Софији - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
РЕГИОН
Бугарска: Незаконито преименовање улица у близини руске амбасаде у Софији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала