Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Они имају начин да натерају Приштину да се придржава потписаног

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Скупштине Србије Ивица Дачић
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Председник српског парламента Ивица Дачић, који је као премијер у име Београда потписао Бриселски споразум, 2013.године, каже данас, девет година касније, да је сигуран да би, без тог документа, Косово и Метохија одавно било заокружено као призната држава, а питање је, додаје, да ли би тамо било још Срба.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Дачић у изјави за Танјуг каже да је Бриселски споразум био максимум од могућег.
„Ми смо и тада, и сада хоћемо, много више за Србију и за српски народ на Косову и Метохији, али морамо да дођемо до тога да постане и реално. Да нисмо тада имали Бриселски споразум, ја сам сигуран да би Косово и Метохија одавно било заокружено као међународно призната држава и велико је питање да ли би тамо уопште још било Срба“, рекао је Дачић.
Каже и да је споразум далеко од идеалног и од тога да испуњава наше интересе у вези са Косовом и Метохијом, али је резултат политике предвођене председником Александром Вучићем чији је циљ био да заустави заокруживање косовске државности и да ствари врати за преговарачки сто.
„Ми смо у томе успели. Од потпуне пропасти дотадашње косовске политике, када се Србија није питала ни за шта, а Косово добијало по једно међународно признање дневно, учинили смо да то остане отворено питање које без Србије не може да буде решено“, истиче Дачић.
Он подсећа и да је признање Косова заустављено, а Београд успео у томе да чак 18 држава, чланица УН, увери да повуку своје признање.
Дачић је поручио и да је Београд огорчен што ни после девет година Приштина није испунила своју једину обавезу из Бриселског споразума, а то је да формира Заједницу српских општина, што је, истиче, окосница Бриселског споразума и мора да буде испуњена.
„Одавно нема изговора за то што Приштина није урадила. Ми смо наше обавезе испунили, онако како смо се и обавезали, али њихова једина обавеза и до данас није извршена“, јасан је Дачић.
Он указује и да то више није питање за Приштину, него за међународне посреднике и да је њихова дужност да натерају Приштину да изврши своју обавезу, истичући да, све док се то не догоди, док Заједница српских општина не буде формирана, сваки даљи разговори о неким другим питањима неће имати значај.
„Они имају начин да натерају Приштину да се придржава потписаног и ми хоћемо да видимо резултат. После тога можемо да разговарамо о свим другим отвореним питањима и ми смо за то спремни, као што смо и увек до сада били конструктивни када је реч о дијалогу“, рекао је Дачић.
Седиште Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
СРБИЈА
Брисел: Време је да се дијалог успешно заврши
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала