- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Друга шанса: Руска војска поново позвала украјинске снаге у „Азовстаљу“ да се предају

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаУништена зграда у близини металуршког комбината Азовстаљ у Маријупољ
Уништена зграда у близини металуршког комбината Азовстаљ у Маријупољ - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Начелник Националног центра за управљање одбраном Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев позвао је украјинске власти да издају наређење војсци која се налази у „Азовстаљу“ да се преда и изађе дуж хуманитарног коридора.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Још једном позивамо званичне власти Кијева да покажу разум и издају одговарајућа наређења борцима да зауставе бесмислени отпор и изађу кроз хуманитарне коридоре“, рекао је Мизинцев.
Према његовим речима, кијевске власти ће, највероватније, то цинично забранити онима који су остали на територији фабрике. Упркос томе, он је позвао команданте украјинских јединица, као и саме војнике, да донесу такву одлуку како би спасили сопствене животе.
„Уколико команданти украјинских оружаних формација одбију да положе оружје, позивамо кијевске власти да утичу на њих да гарантују поштовање режима тишине за евакуацију цивила, ако се налазе на територији ‘Азовстаља’“, додао је Мизинцев.
Према његовим речима, Оружане снаге Русије вођене чисто хуманим принципима поново предлажу припадницима украјинских неонацистичких батаљона и страним плаћеницима који се налазе у фабрици да од 14 часова (13 по средњоевропском времену) прекину борбена дејства и положе оружје.
„Руководство Руске Федерације свима који положе оружје гарантује очување живота, потпуну безбедност и пружање квалификоване медицинске помоћи“, нагласио је Мизинцев.
Русија је више пута, укључујући и на примеру украјинских маринаца који су положили оружје и предали се, у пракси већ потврдила свој хуман однос према ратним заробљеницима, потпуно поштовање норми међународног хуманитарног права, подсетио је Мизинцев.
„И овога пута руска страна гарантује поштовање Женевских конвенција о поступању према ратним заробљеницима“, рекао је он.
Према његовим речима, предвиђен је алгоритам дејстава за практичну примену мера ове хуманитарне операције.
„Од 13 часова по московском времену успоставља се стална веза између руске и украјинске стране ради међусобне размене информација; од 13.30 припадници неонацистичких батаљона и страни плаћеници, с једне стране, и Оружане снаге Русије заједно са војним формацијама Доњецке Народне Републике, с друге стране, проглашавају режим тишине и гарантују њено строго поштовање“, прецизирао је Мизинцев.
Фактички почетак режима тишине са обе стране указиваће се подизањем застава: са руске стране – црвене, са украјинске – беле дуж целог периметра „Азовстаља“. Осим тога, спремност за увођење режима тишине потврђује се свим каналима везе; од 14 часова – излазак свих без изузетка украјинских оружаних јединица и страних плаћеника, без икаквог оружја и муниције, објаснио је он.
„У ту сврху (у периоду дејства режима тишине) јединице Оружаних снага Русије и формације Доњецке Народне Републике по целом периметру ‘Азовстаља’ прекидају борбена дејства и повлаче се на безбедну удаљеност“, додао је Мизинцев.

Украјинци спремни за предају

Генерал је навео да су војници у „Азовстаљу“, схватајући безнадежност ситуације, спремни да се предају, али им је потребна команда из Кијева, иначе ће се суочити са војним судом у Украјини.

„Према садржају радио-пресретања, команданти оружаних формација које су и даље у ‘Азовстаљу’, схватајући безнадежност свог положаја, спремни су да положе оружје, али само по одговарајућем наређењу (команди) из Кијева. Без примања таквог наређења команданти украјинских оружаних формација не могу сами да донесу одлуку, јер их за ова дејства у Украјини чека војни суд са казном која може бити и погубљење“, прецизирао је Мизинцев.

Он је нагласио да се цивилима који се можда налазе у фабрици „Азовстаљ“ (према тврдњама украјинске стране) не даје могућност да се евакуишу, јер их Украјинци користе као живи штит.
„Ову поуздану информацију потврдила су сведочења заробљених украјинских војника и пресретнутих разговора током борби у Маријупољу“, рекао је Мизинцев.
Он је додао да Русија гарантује безбедну евакуацију са „Азовстаља“ свим цивилима, без изузетка.
Према његовим речима, у непосредној близини металуршког комбината, благовремено су организовани хуманитарни конвоји у три правца.
„Сваки хуманитарни конвој састоји се од 50-так аутобуса и аутомобила за превоз људи, до 15 возила хитне помоћи са медицинским екипама. Осим тога, на свим овим правцима распоређени су сабирни пунктови и привремени смештај, организовани су пунктови за исхрану и медицинска помоћ“, рекао је Мизинцев.
Мизинцев је додао да 19. априла нико није користио хуманитарни коридор који је предложило Министарство одбране Русије са територије „Азовстаља“.
Према његовим речима, то је, између осталог, због тога што представници кијевских власти обмањују свој народ, убеђујући га да наводно не постоји могућност евакуације украјинских оружаних формација из Маријупоља, а сада и из металуршког комбината „Азовстаљ“. Тако цинично званични Кијев делује од 21. марта, додао је он.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Поглед на металуршки комбинат Азовстаљ у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
РУСИЈА
Евакуисани цивили у околини „Азовстаља“; Над луком Маријупољ подигнута застава ДНР
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала