- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрватска укида ЈМБГ

CC0 / pixabay / Трамвај у Загребу.
Трамвај у Загребу. - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Министарство унутрашњих послова Хрватске ставило је на јавну расправу предлог Закона о престанку важења Закона о матичном броју.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Предложени закон има само два два члана - у првом се наводи да даном ступања на снагу тог закона престаје да важи Закон о матичном броју, а у другом да тај закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Народним новинама, преноси Индекс.
Матични бројеви грађана који су одређени до дана престанка важења Закона о матичном броју неће бити брисани из постојећих евиденција и моћи ће да се користе за повезивање и размену података у случајевима кад повезивање података неће моћи да буде извршено коришћењем особног идентификационог броја, али не као основна и стална идентификациона ознака грађанина, већ као контролни механизам.
ЈМБГ је уведен је 1976. године у тадашњој Југославији, а грађанима је дођељиван по месту становања, а након тога по месту рођења. У ЈМБГ-у су кодирани датум рођења, регија рођења, редни број и пол.
Од 2009. у Хрватској је уведен нови идентификациони број, тзв. особни идентификациони број (ОИБ) који мења ЈМБГ, али су у прелазном раздобљу оба броја била у употреби. Иако се данас искључиво користи ОИБ, ЈМБГ се и даље издаје и користи за координацију података међу државним регистрима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала