- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Метал будућности: 30 пута вреднији од злата, у Србији га поседују само три особе

© Фото : YouTube/Luciteria ScienceПлеменити метал осмијум
Племенити метал осмијум - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Осим инвестирања у злато и сребро, последњих неколико година у свету је велико интересовање за улагање у осмијум. Тај племенити метал тренутно је највреднији на планети. Грам кошта 1.700 евра, 30 пута више него иста мера злата. У Србију је стигао пре две године, на светском тржишту постоји осам година, а продаја је у Европи скочила чак 500 одсто.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Љуба Јакић, један од оснивача Института за осмијум, објаснио је да је у питању племенити метал из исте групе Периодног система у којој се налазе, између осталих, сребро и платина, а осмијум је на тржиште пласиран пре неколико година.
„Изузетно је редак. Има га у Земљиној кори 2.500 пута мање од злата. Настаје у процесу кристализације. Сирови осмијум није много интересантан, настаје у преради платине. После се тај сирови осмијум кристализује у посебној лабораторији и под посебним притиском и температуром од 3.600 степени“, рекао је Јакић за РТС.
Навео је да је осмијум интересантан због тога што кристали који настају дају фантастичан одсјај и плавичасту светлост, али и зато што је најгушћи метал од свих у периодном систему.
Јакић је навео да осмијума највише има у Русији, Јужној Африци и Јужној Америци, а да се једина лабораторија налази у Швајцарској.
Додао је да у Србији има заинтересованих улагача у осмијум, а да је цео концепт осмислио доктор физике Инг Волф, као и да у целом свету постоји 30 института, међу којима је и онај у Србији.
"Наше задужење је да се бавимо маркетингом, продајом и налажењем клијената, пошто је продаја омогућена преко платформе, као и све што се данас у свету ради. Наш основни задатак је да бринемо да клијенти који су то купили преко нас добију робу", рекао је Јакић.
Истакао је да сваки произведени комад осмијума има серијски број, а и сваки комад има уникатну површину, попут отиска прста.
Љуба Јакић је објаснио да се цена формира на основу цене набавке сировог осмијума, али и процеса израде различитих облика комада и процеса кристализације.
Осмијум се, за разлику од злата и других метала, не налази на берзи, а како је Јакић објаснио, цена је стабилна и константно расте, док, како је навео, цена злата стално осцилује.
У Србији само три особе поседују осмијум, а сви су га купили као инвестиционе плочице. Јакић је навео да је кампања продаје у Србији тек почела, а цена једног грама износи 1.700 евра, као и да се могу направити и плочице и од само 0,5 грама.
Иридијум се претежно користи у електротехници и медицини - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2021
Иридијумска грозница: Србија би могла да експлоатише племенит метал чија цена скаче баснословно
Златне резерве Русије  - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Стабилизује се тржиште метала: Раст цена сировина доста блажи него у претходном периоду
Квазар - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Злато, сребро и цирконијум: Свемир је велики произвођач племенитих метала
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала