- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва позива Запад: Преузмите део одговорности за ескалацију на Блиском истоку

© AP Photo / Mahmoud IlleanСукоби Палестинаца и израелске полиције код џамије Ал Акса у Јерусалиму
Сукоби Палестинаца и израелске полиције код џамије Ал Акса у Јерусалиму - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Вашингтон и Европска унија под изговором украјинске кризе избегавају учешће у регулисању палестинско-израелског сукоба и сносе део одговорности за актуелну ескалацију тог конфликта, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Полазимо од тога да је у основи дугогодишњег палестинско-израелског сукоба, једног од жаришта тензија на Блиском истоку – одсуство политичког регулисања ситуације. Значајан део одговорности за садашњу ситуацију лежи на Сједињеним Америчким Државама и ЕУ, које под изговором збивања у Украјини избегавају учешће у раду 'квартета' међународних посредника – механизма одобреног одлукама Савета безбедности УН за праћење палестинско-израелског дијалога у састава Русије, САД, УН и ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Русија изражава озбиљну забринутост у вези са ескалацијом насиља у зони палестинско-израелског конфликта, пре свега у Старом граду Јерусалима, укључујући џамију Ал Акса.
„Посебну забринутост изазива то што се сукоби између Палестинаца и Израелаца, као и ескалација ситуације око појаса Газе, одвијају током верских дана светих за муслимане, хришћане и Јевреје. Руска дипломатија у циљу стабилизације ситуације одржава неопходне контакте са Палестинцима и израелским и арапским престоницама“, напоменуо је МИП Русије.
С тим у вези, Москва позива обе стране да буду суздржане и да „сместа одустану од било каквих чинова агресије и провокација, укључујући несразмерну употребу силе над цивилним палестинским становништвом, блокирање палестинских градова на Западној обали реке Јордан, као и активности које подривају постојећи статус-кво светих места Јерусалима“.
Министарство упозорава да би такви потези могли дефинитивно да дестабилизују ситуацију и да доведу до поновног оружаног сукоба у пуном обиму. Москва се залаже за што скорији почетак преговора између зараћених страна, додаје се у саопштењу.
Подсетимо, овог месеца је дошло до заоштравања сукоба између Израела и Палестине. Израелска војска саопштила је данас да је авијација те земље уништила Хамасово складиште оружја. Палестинци су навели да је дошло до размене ватре између израелских снага и Палестинаца у Џенину. Дан раније, портпарол израелске војске изјавио да је Израел напао југ Газе, као одговор на ракетни напад који је покренут из те области.
Пре неколико дана је најмање 150 Палестинаца повређено у сукобима са израелском полицијом код џамије Ал Акса у Јерусалиму после молитве на којој се хиљаде Палестинаца окупило током светог месеца Рамазана.
Сукоб израелске полиције и Палестинаца испред џамије Ал Акса - Sputnik Србија, 1920, 17.04.2022
СВЕТ
Јерусалим: У сукобима са полицијом повређено 17 Палестинаца /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала