- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пашињан на састанку са Путином: Односи Русије и Јерменије на врло високом нивоу

© POOL / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и јерменски премијер Никол Пашињан
Руски председник Владимир Путин и јерменски премијер Никол Пашињан - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин састао се са јерменским премијером Николом Пашињаном у својој подмосковској резиденцији Ново Огарјово. Пашињан је рекао да Русија игра кључну улогу у осигуравању стабилности и безбедности на Јужном Кавказу и да су односи Москве и Јеревана на врло високом нивоу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Како је саопштила прес-служба Кремља, Путин и Пашињан на овом састанку планирају да разговарају о актуелним питањима развоја стратешког партнерства и савезништва две земље. Осим тога, једна од тема биће и имплементација трилатералних споразума између Русије, Јерменије и Азербејџана о Нагорно-Карабаху од 9. новембра 2020, 11. јануара и 26. новембра 2021. године.

Руски председник је уочи почетка прегововора напоменуо да ће са јерменским премијером разговарати о безбедносним питањима у Карабаху, додајући да има много проблема, али да су у сталном контакту у вези са њима.

„Наравно, безбедносна питања, укључујући и она која се тичу Карабаха, такође ће бити у центру наше пажње. Има још много проблема, слажем се са вама. Ми смо стално у контакту, разговарамо телефоном сваке недеље или сваких десет дана, а и састанци су редовни, упркос периоду пандемије“, рекао је Путин.
Он је подсетио да је Пашињанова посета била темпирана да се поклопи са 30. годишњицом успостављања дипломатских односа између Руске Федерације и Јерменије, као и да је планирано је потписивање бројних докумената. Према Путиновим речима, база докумената ствара добру прилику за рад у скоро свим областима.
Поред тога, председник је економију назвао једном од водећих области билатералне сарадње.
„У 2021. години имали смо раст од 12,8 одсто према нашој статистици, а у првим месецима ове године – још 50 одсто. Ово је веома добар показатељ, посебно у модерно доба“, приметио је Путин.

Пашињан: Путин одиграо кључну улогу у прекиду ватре у Карабаху

Са своје стране, Пашињан је захвалио Путину на позиву за званичну посету Руској Федерацији и оценио да његова посета Москви показује да су односи двеју земаља на врло високом нивоу.

„Као што сте већ рекли, ова посета има не само практичан, већ и симболичан значај јер је посвећена 30. годишњици успостављања дипломатских односа између наших земаља и показује да су односи Русије и Јерменије на врло високом нивоу“, изјавио је премијер, изражавајући наду да ће се након његове посете Русији динамика односа двеју земаља не само наставити, већ да ће бити још ефикаснија.

Како каже, Москва је стратешки партнер Јеревана.
Русија и Путин лично одиграли су кључну улогу у прекиду борбених дејстава у Карабаху 2020. године, нагласио је премијер.
„Русија игра кључну улогу у осигуравању безбедности и стабилности у нашем региону. Желим поново да скренем пажњу на Вашу изузетну улогу у прекиду ватре и борбених дејстава у Нагорно Карабаху 2020. Након тога су руски мировњаци почели са радом и треба приметити да у целини осигуравају безбедност. Чини ми се да треба погледати шта може да се учини како би њихов рад био још ефикаснији“, рекао је Пашињан.
У исто време, он је додао да се нада продуктивним преговорима са руским лидером.

„Главно политичко питање у нашем региону је решавање проблема Нагорно-Карабаха и уверен сам да ћемо данас разговарати и о томе и да ћемо одржати ефикасне преговоре“, нагласио је јерменски премијер.

Планирано је да се јерменски премијер 20. априла састане са руским колегом Михаилом Мишустином, председницима Државне думе Русије и Савета Федерације Русије Вјачеславом Володином и Валентином Матвијенко, а очекује се и да ће Пашињан посетити Нижњи Новгород.

Сукоб у Нагорно-Карабаху

Подсетимо, након сукоба који се разбуктао између Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху крајем септембра 2020. године, договор о прекиду ватре уз посредовање Русије, Азербејџана и Јерменије постигнут је 10. новембра. Према овом споразуму, један део региона прешао је под контролу Азербејџана, стране су се договориле да ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом. Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да у потпуности прекину ватру и размене заробљенике и тела погинулих. Јереван је такође предао Бакуу Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон. Осим тога, у региону су стационирани руски мировњаци.
Састанак Владимира Путина, Ихлама Алијева и Николе Пашињана у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
РУСИЈА
Путин са Алијевом и Пашињаном у Сочију: Наше везе су дубоке, не бих волео да пропадну
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала