- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пентагон: Учинићемо све да Кијев добије додатну артиљерију уколико затреба

CC BY-SA 2.0 / La Citta Vita / Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не искључују могућност да би Украјина у будућности могла да затражи додатну артиљерију, стога ће Вашингтон учинити све што може да удовољи њеним захтевима, изјавио је портпарол Пентагона Џон Кирби.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Могуће је, наравно, да ће Украјинцима затребати додати артиљеријски системи и гранате. Бићемо у контакту са њима на ту тему и учинићемо све што можемо да удовољимо њиховим захтевима“, прецизирао је он током брифинга за новинаре.

Говорећи о обучавању украјинских снага за примену америчког артиљеријског оружја, између осталог, хаубица, портпарол је рекао да тај процес још увек није почео.
Према речима Кирбија, америчке хаубице биће испоручене Украјини наредних дана. „То је питање неколико дана, а исто важи и за муницију“, додао је.
„Уколико се у будућности јави потреба за додатним гранатама за хаубице калибра 155 милиметара, САД ће бити у првим редовима и учиниће све што могу да их испоруче“, истакао је портпарол.
Он је навео да је у последње време Кијев добио додатне авионе као војну помоћ, али не од Вашингтона. Међутим, није прецизирао које тачно земље су испоручиле те летелице.
„Добили су додатне авионе и резервне делове за њих, што би требало да им омогући да подигну у ваздух више авиона. Свакако смо олакшали испоруку додатних делова, што је помогло у погледу њихових авијационих потреба, али нисмо слали авионе“, објаснио је портпарол Пентагона.
Како каже, америчке власти редовно прате „претњу нуклеарног оружја Русије“, али тренутно не виде разлог за промену свог приступа коришћењу средстава за стратешко обуздавање.
Он се осврнуо и на тему антируских санкција, рекавши да Вашингтон сматра да ће санкције против Москве утицати на њену могућност да купује неке делове, између осталог за високопрецизно оружје.

„Сматрамо да ће неке од санкција које су уведене Русији додатно утицати на њену могућност да купује неку робу и компоненте које би јој помогле са арсеналом и залихама оружја. Високорецизна муниција је добар пример тога“, закључио је Кирби, признајући да је Руска Федерација „прилично борбено готова“ и да има велики арсенал.

Пентагон не располаже информацијама да је руска војска уништила у Украјини серију оружја и војне технику које је Запад испоручио Кијеву, напоменуо је портпарол.
„Немамо саопштење да су Руси погодили било какву западну војну технику или да су спречили њено пребацивање Кијеву“, додао је.
Према његовим речима, „што се тиче напада у Лавову, не знамо каква је логика руског избора мета“, рекао је амерички војни званичник. Признао је, међутим, да САД немају податке о сваком удару који руско високопрецизно оружје нанесе током специјалне операције у Украјини.
Могуће је да су руски напади на објекат у области Лавова „смишљени да утичу на нивое резерва наоружања и војне технике коју су Украјинци имали на располагању“, каже Кирби.
„Ипак, не могу са сигурношћу да кажем шта је била мета“, нагласио је портпарол.
Истовремено, портпаролка Беле куће Џен Псаки саопштила је да је амерички председник Џозеф Бајден током данашњих преговора путем видео-везе разговарао са лидерима савезничких земаља, између осталог, о додатном снабдевању Украјине муницијом и другом врстом војне помоћи.
„Јутрос су Бајден и други лидери разговарали о испорукама додатне муниције Украјини и помоћи у осигуравању њене безбедности“, додала је Псакијева.
Амерички лидер је раније данас у разговору са новинарима потврдио да Вашингтон намерава да пошаље Украјини више артиљеријског оружја.
Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну војну операцију с циљем демилитаризације и денацификације Украјине након чега су уследиле најоштрије до сада санкције Запада.
Амерички инструктори са украјинским војницима - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Амерички Сенат одобрио наоружавање Украјине по програму Закона о зајму и најму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала