- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ретко забележено у свету: Грађани Црне Горе ове године гласају 18 пута

© AFP 2023 / SAVO PRELEVIC Гласање у Црној Гори
Гласање у Црној Гори  - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Иако политичке партије начелно подржавају одржавање локалних избора у једном дану, страначки интереси пресудили су да Црна Гора стално буде у изборној кампањи. Тиме се игноришу и препоруке међународних институција о обједињавању избора - како би се рационализовали трошкови и избјегле сталне тензије, које се подижу у кампањама.
С обзиром на то да су до сада одржани редовни локални избори у Беранама и Улцињу, а да још у 14 општина предстоје редовни и у двије ванредни, то значи да ће се ове године гласати 18 пута - колико ће бити и изборних кампања, што је, вјероватно, случај ријетко забиљежен у свијету.
Веско Пејак из НВО Алтернатива каже за Спутњик да “ константно држање грађана у "ванредном стању" због избора иде на руку политичарима, посебно бившој власти.”
"За годину и по дана откад је "смијењена" власт није се ништа десило. Центри моћи који су раније управљали овом земљом остали су неоштећени. Предсјендик Црне Горе Мило Ђукановић и даље одлично контролише ситуацију. Зато је незапажено прошла информација о двије заплијене од преко 2.000 килограма кокаина, запленама у Луци Бар, информацијама о трговини дрогом Предсјендице Вишег Суда Весне Меденице... Грађани немају времена да се фокусирају на једну тему, већ им се сваког дана сервира нека друга. То је доказ да држава не функционише. То нефункционисање одговара бившој власти. Зато ћемо имати толико изборних процеса, на којима се неће ријешити апсолутно ништа. Шта је сад боље Беранцима у односу на период од прије пола године?! Хоће ли им бити боље? Шта је боље Никшићанима и Никшићанкама? У граду не могу да замијене сијалице на семафорима! Од обећаних радних мјеста није отворено ниједно у приватном сектору! У приватном сектору мјеста се само затварају, док су државне фирме преоптерећене новим запосленим "партијским члановима". Тако је ЦЕДИС за само годину днаа направио 10.000.000 Еура губитака, како је Алтернатива и најавила да ће бити.”, каже Пејак.

ОЕБС сугерисао изборе у једном дану

Он указује да је циљ, а и поента приче да се са изборима ништа не рјешава.
“Нама требају јаки и независни појединци на челу институција. Треба да вршимо јак притисак на институције да дјелују. Треба да вршимо притисак на појединце да дјелују.", закључује Пејак.
Одржавање избора у једном дану сугеришу Европска комисија и канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР). Из Европске комисије је прошле године саопштено да “упркос међустраначком договору да се сви локални избори одрже истог дана, правни оквир и даље предвиђа њихово спровођење по потреби, што доводи до скоро константне предизборне кампање на националном и локалном нивоу”.
Међу приоритетним препорукама ОЕБС била је изборна реформа, која је требало да усклади изборно законодавство са другим законима.
Партије су, у зависности од тренутних политичких аспирација, покушале да питање одржавања избора у једном дану ријеше кроз измјене Закона о локалној самоуправи, иако се то питање третира Законом о избору одборника и посланика. Јер, Закон о локалној самоуправи бави се управо тиме - функционисањем општинских органа власти.

Заобиђено и усвајање закона

Посланици су почетком фебруара усвојили измјене Закона о локалној самоуправи којим је предвиђено да локални избори у 14 општина буду одржани у једном дану, али се његово поновно усвајање тек чека, с обзиром да га је предсједник Мило Ђукановић неколико дана касније вратио Скупштини на поновно одлучивање са образложењем да је неуставан. Скупштина није поново усвојила тај закон, јер вршилац дужности предсједника Скупштине Страхиња Булајић од 1. марта, када је почело редовно засједање, није хтио да закаже ни једну сједницу парламента.
Црну Гору у наредном периоду очекују избори у више општина. Ђукановић је излазак на биралишта расписао за Бијело Поље и Шавник за 12. јун, а раније је за 5. јун расписао ванредне изборе у Будви, Тивту, а редовне у Плужинама и Жабљаку. Избори у Подгорици одржаће се 19. јуна, а до краја јула нове локалне парламенте требало би да изабере још девет општина.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала