- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Русија суспендовала финансирање Канцеларије високог представника у БиХ

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуска застава
Руска застава - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Руска Федерација је суспендовала своје учешће у финансирању Канцеларије високог представника у БиХ, потврђено је из руске амбасаде у Сарајеву.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Из руске амбасаде у БиХ саопштено је да је „Руска Федерација један од сведока Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини“ и „члан Управног одбора Савета за имплементацију мира (ПИК)“.
„Принципијелни став Руске Федерације је да се без сагласности Савета безбедности УН господин Кристијан Шмит не може сматрати високим представником у БиХ. Што се тиче финансијских аспеката, невиђено кршење принципа консензуса у раду УО ПИЦ-а довело је до тога да је Русија фактички искључена из процеса доношења одлука у овом формату, укључујући и буџетска питања. С тим у вези, обуставили смо наше учешће у финансирању ОХР-а. Бићемо спремни да наставимо исплате у договореном износу након што се ситуација у УО-у врати конструктивности, на што стално позивамо партнере“, саопштено је из руске амбасаде у Сарајеву.
Информацију о прекиду финансирања потврдили су и из Канцеларије високог представника (ОХР), објавиле су „Независне новине“.
Из ОХР-а истичу да новац за њихово финансирање обезбеђују земље чланице ПИК-а, те да буџетска година ОХР-а траје од 1. јула текуће до 30. јуна наредне године.
Буџет ОХР-а за 2021/2022. годину износи 5.327.627 евра.
„Преглед доприноса појединих земаља у буџету ОХР-а је следећи: ЕУ 47,68 одсто, САД 22 одсто, Јапан 10 одсто, УК 6,69 одсто, Канада 3,03 одсто, Организација исламске конференције 2,5 одсто, Русија 1,2 одсто, остали 6,9 одсто“, наведено је на сајту ОХР-а.
Према тврдњама из ОХР-а, Русија је још прошле године изнела свој став по питању састанака УО ПИК-а.
„У јулу 2021. године, Руска Федерација најавила је да више неће учествовати на састанцима Управног одбора Савета за имплементацију мира“, речено је „Независним новинама“ из ОХР-а, преноси Танјуг.
О институцији високог представника за Спутњик је недавно говорио и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала