- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шолц: НАТО неће учествовати у војним дејствима у Украјини

© AP Photo / John MacDougallНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Западне земље намеравају да пружају Украјини даљу финансијску и војну подршку, али настављају да се држе става да НАТО не треба да постане страна у сукобу, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„То (немешање НАТО-а) остаје исто. Сви смо уједињени око овога – масовна подршка Украјини, али никакво учешће НАТО-а у рату“, рекао је Шолц после телефонског разговора са америчком председником Џозефом Бајденом и лидерима Г7 и ЕУ.
Он је нагласио да су западне земље јединствене у томе да ће „наставити да финансијски и војним средствима подржавају Украјину“.
Шолц је додао да Немачка проучава списак оружја које је Украјина затражила и планира да „разјасни шта може брзо да испоручи“.
Према његовим речима, требало би да се испоручује оружје које украјинска војска већ зна да користи. Истовремено је истакао да су могућности Немачке за снабдевање оружјем „скоро исцрпљене“.
„У почетку смо испоручивали Украјини оружје из наших залиха. Овде морамо признати да су могућности које имамо достигле своје границе. Зато стварамо специјалан фонд како би наша војска, после вишегодишње штедње, коначно била добро наоружана и ми прилично улажемо у могућност Бундесвера“, истакао је Шолц.
Канцелар је напоменуо да су власти земље, поред јачања немачке војске, „омогућиле и да Украјина може да купује војне производе из војне индустрије у нашој земљи“.
„Замолили смо немачку одбрамбену индустрију да нам каже које производе могу у најскорије време да испоруче. Украјина је направила свој избор са овог списка, а ми ћемо обезбедити неопходна финансијска средства“, додао је Шолц.
Према његовим речима, ради се о противтенковском наоружању, ПВО системима, муницији и оном „што може да се користи у артиљеријским дуелима“.
Шолц је напоменуо да се Немачка у својим претходним испорукама руководила принципом да испоручује оно оружје које украјинска војска може брзо и ефикасно да употреби, а такве испоруке су морале да буду у складу са испорукама других земаља.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала