Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић са америчким сенаторима: Унапређење сарадње са САД један од приоритета Србије /фото/

© Tanjug / ZORAN ZESTICСастанак Александра Вучића са америчким сенаторима
Састанак Александра Вучића са америчким сенаторима - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са америчким сенаторима Одбора за спољне послове Крисом Марфијем и Џин Шејхин, као и сенатором Одбора за оружане снаге Томом Тилисом, са којима је разговарао о билатералној сарадњи, европским интеграцијама Србије, ситуацији у региону, енергетици и кризи у Украјини.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Вучић је на састанку истакао да је унапређење сарадње са САД један од спољнополитичких приоритета Србије.
„Трговинска размена ће ове године достићи износ од 1,2 милијарде долара, што показује значајан напредак у нашим економским односима. Надамо се додатном интензивирању различитих видова сарадње и реализацији конкретних пројеката од обостраног интереса“, рекао је Вучић.
© Tanjug / ZORAN ZESTICСастанак Александра Вучића са америчким сенаторима
Састанак Александра Вучића са америчким сенаторима - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Састанак Александра Вучића са америчким сенаторима
Поводом кризе у Украјини, Вучић је нагласио приврженост Србије поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, о чему сведочи и гласање Србије у Генералној скупштини Уједињених нација и другим међународним телима, саопштила је прес служба председника Републике.
Током разговора са америчким сенаторима, Вучић је захвалио на континуираној подршци Вашингтона путу Србије ка пуноправном чланству у ЕУ.

„То је један од наших приоритетних спољнополитичких циљева и стратешко опредељење Србије“, казао је Вучић.

Поводом ситуације у региону, Вучић је навео да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и Републике Српске унутар БиХ.
Он је додао да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и јачање сарадње у свим областима, а посебно у области економије, јер само такав регион омогућава одржив развој и саме Србије.
С тим у вези, председник Вучић је, као пример успешне регионалне сарадње, навео Иницијативу „Отворени Балкан“, чији је циљ даљи развој региона и подизање животног стандарда свих његових грађана.
Сенатори САД честитали су председнику Вучићу победу на недавно одржаним изборима.
Они су нагласили значај сарадње Србије и САД, истакавши да унапређење односа двеју земаља води јачању економске и политичке сарадње, пренео је Танјуг.

Ана Брнабић: Влада Србије посвећена јачању партнерства са САД

Са америчким сенаторима састала се и председница Владе Србије Ана Брнабић. Састанку је присуствовао и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, саопштено је из Владе Србије.
Премијерка Брнабић истакла је да је Влада Србије посвећена јачању партнерства са САД.
Брнабићева је рекла да је присуство компанија из САД у Србији од изузетног значаја, нарочито у области ИТ индустрије и високих технологија, истичући да су то инвестиције које мењају Србију и дају јој шансу да буде у корак са светом.
Брнабићева је захвалила сенаторима на јасној подршци САД европском путу Србије, који је, према њеним речима, један од спољнополитичких приоритета, као и на ангажману у дијалогу Београда и Приштине.
Председница Владе поновила је да је Београд посвећен дијалогу и у потпуности спреман за наставак разговора са Приштином.
Говорећи о ситуацији у региону, Брнабићева је истакла да су очување мира и стабилности кључни за даљи регионални напредак, али исто тако и за напредак Србије.
Сенатор Марфи рекао је да сенатори бораве у посети Западном Балкану како би увидели који су све начини за оснаживање регионалне сарадње, док је сенаторка Шахин изразила задовољство чињеницом да фирме из САД учествују у изградњи капиталних инфраструктурних пројеката у Србији.

Марфи: Извршићемо притисак на Приштину да испуни дата обећања

Амерички сенатор Крис Марфи изјавио је данас да је разочаран тиме што нема више напретка у спровођењу споразума у склопу дијалога Београда и Приштине, и нагласио да ће наредне недеље у Приштини извршити притисак на владу привремених приштинских институција да испуни обећања дата везана за споразуме.
„Али бринем да разговори које имамо са Србијом у вези са Украјином могу да превладају над веома значајним разговорима који треба да се наставе о будућим односима Србије и Косова“, рекао је Марфи новинарима у амбасади САД, након разговора са председником Србије Александром Вучићем, одговарајући на питање да ли је Косово било тема разговора, посебно у светлу тога да је данас тачно девет година од потписивања Бриселског споразума, а да кључне тачке нису спроведене.
„Оно што је потребно за дугорочни циљ, услови за признање постоје, потребно је да обе стране те кораке примене јер су они већ и уцртани иницијалним споразумом“, рекао је Марфи, који је члан Одбора за спољне послове.
Марфи је нагласио да мисли да САД као и ЕУ треба да остану активни учесник разговора Београда и Приштине.
„Заиста сам разочаран што није било више напретка и о томе смо разговарали са председником Вучићем“, навео је Марфи, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала