- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Цензура за Спутњик: „Слобода говора“ у Црној Гори – Ко је против забрана, прете му „свим мерама“

© Sputnik / Константин Чалабов / Уђи у базу фотографијаШтанд Спутњика на економском форуму у Санкт Петербургу
Штанд Спутњика на економском форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Црногорски Савјет Агенције за електронске медије (АЕМ) је једногласно усвојио закључак да су ступањем на снагу Владине Одлуке о рестриктивним мерама према руским медијима „Раша тудеј“ и „Спутњик“ пружаоци ових услуга дужни да, уколико нису, без одлагања из своје понуде искључе те програме и њихове садржаје, закључак је са данашње Седнице АЕМ-а.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Савјет је једногласно констатовао да су на основу Одлука Владе сви емитери у Црној Гори дужни да, ако то нијесу учинили, искључе своје програме за „Раша тудеј“ и „Спутњик“.
Бошковић је истакао да ће АЕМ преузети све мере како би се одвијала примена ове Одлуке.
„Савјет АЕМ-а је констатовао да је ступањем Одлуке на снагу рестриктивним мерама према Раша тудеј и Спутњик свим пружаоцима услуга дужни да, уколико нису учинили, без одлагања из своје понуде искључе те програме и њихове садржаје. То подразумева суспензију свих дозвола за емитовање за пренос и дистрибуцију на било којој платформи. Имајући у виду да је Одлуком Владе, АЕМ је надлежна да примени мере. Надлежни органи агенције ће све мере употребити да се ова одлука примени“, истакао је Бошковић.
АЕМ као регулатор, како наводи Бошковић, сад само може да прати да ли емитери поштују ову одлуку.
Влада је донела ту Одлуку, са седнице која је одржана 8. априла. Званична одлука објављена је 14. априла у Службеном листу, након чега су државне институције и агенције требало да почну с применом санкција Руској Федерацији, компанијама и појединцима из те државе.
Председник Савета АЕМ-а Бранко Бошковић истиче да АЕМ данас не забрањује руске медије „Раша тудеј“ и „Спутњик“, већ следи Владину Одлуку о увођењу такозваних међународних рестриктивних мера утврђених одлукама Савета Европске уније (ЕУ) коју ће, како наводи, и надгледати.
„Савјет АЕМ-а је раније нагласио да без одлуке Владе нема правни основ за забрану канала“, подсећа Бошковић.
Члан Савјета Милан Радовић истиче да комуникација АЕМ-а са јавношћу мора бити прецизна.
„Бринем о независности АЕМ-а. Агенција треба да извршава одлуке Владе. Комуникација АЕМ-а са јавношћу мора бити прецизна, јер се говорило да је Савјет већ донео одлуку. Морамо бити опрезни, значи Влада доноси те мере. АЕМ је независна агенција и ту смо да чујемо друге ставове и донесемо закључке“, рекао је Радовић.
Бошковић је додао да се Агенција труди да спроведе оно што су њене надлежности.
„Ми смо институција која треба да испрати спровођење ове Одлуке“, истиче Бошковић.
Помоћница директора агенције Јадранка Војводић наводи да је АЕМ препозната као орган за надзор те Одлуке.
„Ово је део нових надлежности. До сад нисмо имали и ми сад морамо одлуку Владе спроводити“, казала је Војводићева.
Члан Савјета Един Кољеновић истиче да је ово врло важно и да су се нашли у новој ситуацији као регулатори, преноси РТЦГ.
„Врло је важно, ми смо се нашли у новој ситуацији као регулатори, јер се доноси једна одлука инстанце ЕУ. Ми смо у комуникацији и са међународним партнерима и пратили смо шта можемо да урадимо. Чини ми се да смо дошли до момента да уз Одлуку Владе можемо да пратимо шта се дешава на тржишту“, казао је Кољевић.
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2022
РЕГИОН
Бајден забранио да се исплати хонорар дописнику Спутњика Србија из Црне Горе
Студио информативне агенције и радија Спутњик на VI Међународном културном форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 04.03.2022
РЕГИОН
Српска телевизија у Црној Гори: Емитоваћемо Спутњик – противимо се одлуци Владе
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала