- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора спремна за Владу — ко ће бити министри

© Sputnik / Бобан НововићДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Мандатар за састав Владе Црне Горе Дритан Абазовић, изјавио је данас да је Црна Гора спремна да добије 43. владу, која ће имати 20 министара и почивати на два стуба - владавини права и економском развоју.
"Данас се не бих бавио саставом владе, иако је он комплетиран, ни експозеом који је такође комплетиран. Сад је све на посланицима, на њима је да одлуче кад ће седница. Што се мене тиче, она може бити и сутра, али су празници па је реалније да буде наредне седмице", рекао је Абазовић на конференцији за новинаре представљајући концепт будуће владе.
Абазовић очекује подршку 46 посланика, пошто се, према његовим речима, није успело доћи до 49, поручивши да то не значи да су врата било коме затворена.
"Тачно је да ће Влада имати 20 министара, али ће имати 18 ресора, а не 20, јер су два министра без портфеља. Имаће четири потпредседника", казао је Абазовић.
Рекао је да има обавезу да са свим кандидатима за министре још обави завршне разговоре.
"Кад буде заказана седница, биће објављена сва имена. Мој утисак је да су нека министарства у овој Влади била прегломазна", поручио је Абазовић.
"Ова Влада би требало да има краћи мандат па ће обавеза свих министара бити да повећају своју ефикасност", рекао је мандатар.
"Идеја је да Црна Гора уместо политичке нестабилности добије стабилност, помирење и европску перспективу. Нисмо против избора, али јесмо против избора кад не функционишу институције", навео је он.
Он је казао да су приоритети нове Владе договор око избора носилаца највиших правосудних функција.
"Усклађивање регулативе у области правосуђа са европским и мишљењем Венецијанске комисије, изборна реформа, ревизија у области просвете и културе и преоспитивање кадровских решења. Преиспитивање свих уговора свих претходних влада. Даљи наствак реформе служби безбедности, предлагање Закона о попису становништва", рекао је Абазовић.
Мандатар је поручио да када је реч о политичким приоритетима - "42. Владу смо изгубили, јер она није могла да нађе заједнички језик са посланицима", пренеле су Вијести.
"Наставак борбе против криминала и корупције, динамизирање преговора са ЕУ, наставак започетих економских реформи, регулисање односа са верским заједницама. Наставак реформе јавне управе, равномерни регионални развој, прочишћавање бирачког списка", казао је Абазовић.
Он је рекао да мисли да већи број ресора неће повећати трошкове, јер ће министарства која се деле делити и буџет.
Претходна Влада имала је 12 министарстава.
Абазовић је навео да ће се најважнија питања доносити квалификованом већином.

Шта предвиђају медији, ко ће бити у влади

У новој влади биће четири потпредсједничка мјеста, везана за ресоре. Медији пртпостављају да ће у њој бити мјеста за Рашка Коњевића (СДП), Владимира Јоковића (СНП), Ервина Ибрахимовића БС и још један потпредсједник - могуће из коалиције Црно на бијело.
Коњевић ће покривати и ресор Министарства одбране, Јоковић пољопривреду, Ибрахимовић капиталне инвестиције.
Владу ће тиме чинити кадрови ГП УРА, ЦИВИС-а, Социјалистичке народне партије, Социјалдемократске партије и мањинских странака - Бошњачке, Форце, Албанске алтернативе, Демократске партије и Хрватске грађанске иницијативе. Само министарка културе и медија Маша Влаовић биће нестраначка личност.
Она је једна од три жене, колико ће их укупно бити у Влади. Преостале двије предложила је ГП УРА и то су Јована Маровић за министарку европских интеграција и Ана Новаковић Ђуровић за министарку урбанизма.
Пет мјеста у влади добиле су мањинске партије, шест СНП, двије СДП, једно мјесто је нестраначко, УРА има четири мјеста, док ће по једно имати ЦИВИС и ХГИ.
Актуелни државни секретар МУП-а Зоран Миљанић (ЦИВИС) биће министар без портфеља, са задужењем за борбу против корупције, док ће Ранко Кривокапић (СДП) бити шеф дипломатије.
Раније је објављено да ће највјероватније ресор социјалног старања покривати кадар БС Адмир Адровић, Министарства просвјете Миомир Војиновић (СНП), министар спорта Василије Лалошевић (СНП), Александар Дамјановић (СНП) финансије. Позицију министра правде би требало да заузме адвокат из Подгорице Марко Ковач, такође са квоте СНП-а.
ГП УРА би требало да припадну и министарства економског развоја и унутрашњих послова, за шта су планирани Горан Ђуровић и Филип Аџић.
Из Албанске алтернативе у Влади ће вјероватно бити Мараш Дукај, Фатмир Ђека из Демократске партије. Вијестима није потврђено ко ће у име Форце бити дио Абазовићевог кабинета, а раније је најављивано да ће то бити лидер Генци Ниманбегу, као и ХГИ.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала