- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кандидат за председника Јужне Осетије: „Генетски“ смо верни савезу са Русијом

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаЗграда Парламента Јужне Осетије
Зграда Парламента Јужне Осетије - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Русија је главни савезник Јужне Осетије, спољнополитички курс Цхинвала ће увек бити проруски, изјавио је кандидат за председника Јужне Осетије, лидер партије „Нихас“ Алан Гаглојев за Спутњик пред други круг председничких избора.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Друга рунда председничких избора у Јужној Осетији ће се одржати 28. априла. Према резултатима прве рунде избора Гаглојев је претекао актуелног председника Анатолија Бибилова за 3,5 одсто гласова.

„По том питању смена председника Јужне Осетије не игра никакву улогу. Верност савезништву је нам је у генима“, рекао је он.

Према речима Гаглојева, део подељеног народа живи у Русији, међу њима су и оно који долазе из Јужне Осетије и којих је исто онолико колико и у републици. Он је саопштио да апсолутна већина становника Јужне Осетије има руско држављанство од 1990-их година.

„Повезани смо са Русијом историјски и духовно. Сећамо се августа 2008. Године, сећамо се подршке коју смо имали свих тих година. Тако да наши односи могу бити само савезнички и поуздани. Руска Федерација је наш стратешки партнер, наш главни савезник и наш спољнополитички курс ће увек бити проруски“, изјавио је Гаглојев.

Москва је признала независност Јужне Осетије, заједно са Абхазијом, другом бившом грузинском аутономном републиком, 26. августа 2008. године. Раније у том месецу Русија је стала у одбрану Јужне Осетије од грузијске војске која је настојала да је врати под власт Тбилисија. Москва је неколико пута изјављивала да признавање обе републике одражава стварно стање и да не подлеже ревизији. Русија пружа велику финансијску и социјално-економску помоћ развоју Република.
Поглед на главни град Јужне Осетије Цхинвал - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
РУСИЈА
Припрема референдума за припајање Јужне Осетије Русији биће завршена за два месеца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала