- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Михајловићева: Снабдевање Србије гасом и нафтом без прекида

© Sputnik / Стефан ЂурићСрбија би до 1. октобра требало да испоручи прве количине гаса у Мађарску
Србија би до 1. октобра требало да испоручи прве количине гаса у Мађарску - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Снабдевање Србије нафтом и гасом одвија се без прекида, изјавила је данас потпредседница владе и министарка енергетике Зорана Михајловић и истакла да држава има кризне планове и решења за потенцијалне ситуације које би довеле до прекида снабдевања.
Михајловићева је нагласила и да је диверзификација у гасном сектору приоритет.
"Добијамо нафту преко Јадранског нафтовода, гас преко Бугарске Балканским током, имамо довољне количине и деривата и гаса, али смо на опрезу, јер не зависи од нас. Понашамо се одговорно, водимо рачуна и имаћемо решење за сваку непредвиђену ситуацију. Није једноставно, јер је ситуација у целој Европи непредвидива и када је реч о цени и о доступности енергената, али смо за разлику од многих држава у бољој ситуацији и најважније је да грађани знају да смо обезбедили довољно енергије и енергената", рекла је Михајловићева.
Потпредседница владе је, гостујући на ТВ Хепи, навела да је задатак државе да осигура енергетску безбедност и да обезбеди довољне количине енергије и енергената, саопштило је министарство.
"Такође је важно да радимо на диверзификацији снабдевача. Ми смо сада у потпуности зависни од руског гаса, али када се заврши интерконекција са Бугарском у септембру наредне године, отвара нам се могућност да гас добијамо из Грчке и из Азербејџана.
Наш задатак је да водимо српску политику у српском интересу, а да емоције оставимо са стране. Да видимо од кога и колико можемо да набавимо гас, да резервишемо капацитете за наредну годину. Чим имамо још једног добављача, сигурнији смо", закључила је Михајловићева.
Изузеће Србије из петог пакета санкција ЕУ према Русији било је тема емисије „Енергија Спутњика“:
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала