- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Таоце у Украјини држе неонацисти које је обучио НАТО

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Захтеви за помоћ у ослобађању странаца које украјински неонацисти држе као таоце често долазе из земаља НАТО-а које су помагале у обуци украјинских снага у оквиру посебних програма, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Сада они који су прошли те западне програме заједно са другим припадницима неонацистичких формација држе цивиле као таоце и користе их као живи штит. Иначе, међу таоцима је било много странаца и владе тих држава су позивале Министарство спољних послова Русије и наше амбасаде и тражиле помоћ у ослобађању њихових држављана. Помоћ може бити пружена, али они су таоци оних који су се обучавали у земљама НАТО-а“.
Портпаролка је скренула пажњу на чињеницу да сада ови „ученици НАТО-а“, који су прошли обуку у земљама НАТО-а или под руководством инструктора НАТО-а, организују мучења и репресалије над онима који су осумњичени за симпатије, или чак само за нормалан однос према Русији.
Она је додала да је британска влада „отписала“ своје грађане који су се налазили у Украјини као плаћеници и инструктори.
„У тренутку су одбацили све кога су припремали и обучавали у Украјини. Они више никоме нису потребни у Британији“, оценила је она.

Русија чини све за евакуацију странаца

Захарова је истакла да Русија ће учинити све да евакуише стране држављане који се налазе у ратној зони у Донбасу и Украјини.
Евакуација страних држављана из зоне борбених дејстава била је и остаје један од приоритета руске стране. Наставићемо да чинимо све што је у нашој моћи да решимо задатке повезане са тим“, рекла је она, коментаришући случај евакуације бугарских морнара из Маријупоља у Доњецк.
Дипломата је подсетила да су 13. априла припадници Народне милиције ДНР заједно са Оружаним снагама Русије евакуисали 15 чланова посаде бугарског брода „Царевна“ који је био блокиран у луци Маријупоља.
Према њеним речима, морнари, међу којима је било 14 држављана Бугарске и један држављанин Украјине, спроведени су у Доњецк.
„Одатле су чланови посаде пребачени на територију Руске Федерације након чега су одлетели у домовину“, додала је она.
Захарова је навела да кијевски режим наставља да одбија да евакуише цивиле на руску територију.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала