- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија до краја године добија „Урал“, један од најмоћнијих нуклеарних ледоломаца

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаЛедоломац "Урал"
Ледоломац Урал - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Руски нуклеарни ледоломац пројекта 22220 „Урал“ ће бити готов 85 одсто и биће предат на коришћење до краја 2022. године, изјавио је заменик министра трговине Русије Алексеј Беспрозваних.

„Двa од пет нуклеарних ледоломаца од 60 мегавата пројекта 22220 ‘Арктика’ и ‘Сибир’, који су већ предати ‘Атомфлоту’. Још један серијски ледоломац је 'Урал' који је готов 85 одсто и биће предат до краја следеће године“, рекао је он, излажући на Савету федерације.

Заменик министра трговине Русије је подвукао да је све обезбеђено како би се завршила изградња „Урала“.

„Ризици за друга два серијска ледоломца и најмоћнијег ледоломца на свету ‘Лидер’ су умерени, јер су све компетенције и производња основне бродске опреме за ове нуклеарне бродове концентрисане код наших руских бродоградитеља и „Росатома“, додао је он.

Нуклеарни ледоломци пројекта 22220 капацитета 60 мегавата су тренутно највећи и најмоћнији на свету. Они су неопходни како би се осигурало лидерство Русије на Арктику. Ледоломац је дуг 173,3 метра, широк – 34 метра, док му је депласман 33,5 хиљада тона. Ледоломци овог типа могу да спроводе караване бродова у арктичким условима пробијајући лед дебљине до три метра. Они ће осигуравати спровођење бродова угљоводоничним сировинама из налазишта Јамал, Гиданског полуострва и из Карског мора на тржишта земаља из Aзијско-пацифичког региона.
Штанд Државне корпорације за нуклеарну енергију „Росатом“ на међународном арктичком форуму „Арктик – територија дијалога у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 27.03.2022
РУСИЈА
Ни олуја му ништа неће моћи: Највећи ледоломац на свету имаће „паметне“ моторе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала