- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски генерал: Одеса треба да буде следећи циљ војне операције у Украјини

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаАмерички разарач "Карни" у луци Одеса
Амерички разарач Карни у луци Одеса - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Бивши командант Ваздушно-десантних снага Русије, генерал пуковник Владимир Шаманов сматра да ослобађање Одесе треба да буде следећа фаза специјалне војне операције у Украјини, пише лист „АиФ“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према речима генерала, Маријупољ и низ других утврђених подручја спутавају јединице.
„Биће много лакше чим размрсимо тај Гордијев чвор и тада ћемо прећи на групацију између Дњепра и Изјума која је, у суштини, већ опкољена и налази се у обручу“, рекао је Шаманов.
Он је саопштио да се тренутно напредује у подручју Николајева.

„Одеса је блокирана, али мислим да ће и на њу доћи ред“, додаје генерал, истакавши да су циљеви прве фазе специјалне операције остварени. Руска војска успела је да онеспособи украјинске снаге ПВО. Поред тога, како додаје Шаманов, Русија је нанела значајну штету украјинској војној инфраструктури, а земља је остала без централизоване државне и војне управе.

Шаманов додаје да је напредовање руских снага било отежано, јер је војска чинила све да избегне смрт цивила.
„Данас су ове потешкоће у великој мери превазиђене, али постоји још један моменат – комуникације су све компликованије, руте снабдевања се продужавају“, наглашава генерал.
Истовремено подсећа да војска има задатак да обезбеди демилитаризацију Украјине, односно да је лиши војног потенцијала који је опасан по Русију, што је немогуће реализовати у оквиру само две области. Поред тога, потребно је успоставити контролу у административним центрима и подржати мирну грађанску самоуправу.
„Ако сада не решимо ово питање са Украјином, на њега ће морати да се враћају будуће генерације војника и официра Русије“, закључује руски генерал.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала