- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Успешно лансирана ракета "Сармат"; Путин: Да се замисле они који нам прете

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање ракете Сармат из космодрома Плесецк
Лансирање ракете Сармат из космодрома Плесецк - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Са космодрома "Плесецк" успешно је из силоса лансирана интерконтинентална балистичка ракета "Сармат", саопштило је Министарство одбране Русије.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Министарство је саопштило да се ради о првом тестирању ове ракете у склопу државног програма.
„Данас у 15 сати и 12 минута по московском времену на Државном космодрому ‘Плесецк’ у Архангелској области из силоса је успешно изведена проба интерконтиненталне балистичке ракете ‘Сармат’. Постављени задаци су испуњени у потпуности. На свим етапама лета потврђене су карактеристике ракете. Она је стигла до циља, на полигон Кура на полуострву Камчатка“, навело је Министарство.
Према наводима Министарства, „Сармат“ у односу на своје претходнике има драстично већи дијапазон борбене опреме како што се тиче блокова, тако и типова, укључујући хиперсоничност.
„Нова ракета је у стању да уништава циљеве на великим удаљеностима, користећи различите правце кретања“, истичу у Министарству. Поред тога, она има и јединствене карактеристике које јој омогућавају да гарантовано заобиђе све постојеће системе ПВО.
„Сармат“ је данас најмоћнија ракета која може да уништи циљ на највећој раздаљини и која ће значајно повећати бојеву моћ руских стратешких нуклеарних снага, закључују у Министарству.
Ракета је дело искључиво домаћег војно-индустријског комплекса.

Честитке од Путина

Председник Русије Владимир Путин честитао је на успешном лансирању и поручио да ће овај ракетни комплекс, који нема пандана у свету, осигурати безбедност Русије.

„Честитам вам успешну пробу лансирања интерконтиненталне балистичке ракете ‘Сармат’. То је велики, значајан догађај у развоју перспективних система наоружања руске војске. Нови систем има изузетне тактичко-техничке карактеристике и способан је да надигра све постојеће системе противваздушне одбране. Тај систем нема пандана у свету и још дуго времена га неће имати“, рекао је Путин током видео конференције.

Према његовим речима, овај ракетни комплекс ће осигурати безбедност Русије и натерати оне који покушавају да јој прете - да се замисле.
„То је заиста јединствено оружје које ће јачати борбен потенцијал наших Оружаних снага и поуздано ће осигурати безбедност Русије од спољних претњи. Натераће оне који у жару огољене, агресивне реторике покушавају да прете нашој земљи - да се замисле“, истакао је Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала