- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Кијев би могао да гранатира Русију уз помоћ америчког оружја

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
Пратите нас
Москва не искључује могућност да би уз помоћ америчког оружја којим се Украјина снабдева руска територија могла да буде гранатирана, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Сједињене Америчке Државе најавиле су 13. априла нови пакет војне помоћи Украјини. Тој земљи ће бити испоручене десетине хаубица, хиљаде артиљеријских граната, стотине оклопних транспортера, као и хеликоптери Ми-17 руске производње из којих ће затим гађати градове ДНР и ЛНР, а можда и територију Русије, како су и говорили неки у Украјини“, истакла је Захарова на брифингу.

Како каже, интересантно је то да је Пентагон раније наручио хеликоптере који се испоручују Украјини за авганистанску војску.
Испоручујући оружје Кијеву, земље НАТО-а чине све да отегну „активну фазу“ операције Русије у Украјини, изјавила је портпаролка МИП-а Русије.

„Упркос изјавама да би борбена дејства требало да се заврше што пре, земље НАТО-а чине све да отегну активну фазу операције“, додала је.

Она је прецизирала да Запад то чини испорукама војне технике, оружја, муниције, као и да подстичу кијевски режим на наставак агресије против Доњецке и Луганске Народне Републике и новим ратним злочинима неонациста.
Истовремено, Захарова је навела да су украјинске власти, према отвореним подацима, од почетка специјалне војне операције ангажовале отприлике 7.000 страних плаћеника из 63 земље.
„Руске Оружане снаге свакодневно отварају коридоре како би украјински цивили могли да напусте опасна подручја, скоро 900 хиљада људи је отишло у нашу земљу, али режим у Кијеву наставља да ужасно утиче на ситуацију у хуманитарном смислу, одбијајући да евакуише цивиле у Русију“, рекла је она, додајући да украјинске власти и даље држе 76 страних бродова из 18 земаља.
Није реч само о бродовима, већ и о посадама, напоменула је дипломата.

Украјински националисти ће платити за почињене злочине

Говорећи о украјинским екстремистима, портпаролка је упозорила да ниједан националиста из Украјине умешан у злочине против цивила и руске војске, неће избећи заслужену казну.

„Истражни комитет Русије у сарадњи са Међународним јавним судом за Украјину прикупља податке о кривичним делима кијевског режима. Сви материјали биће детаљно проучени, приложени кривичним делима и предочени суду. Ниједан украјински националиста умешан у злочине против цивилног становништва и руских трупа неће избећи праведну казну“, нагласила је Захарова.

Она је додала да у раду Међународног јавног суда учествују представници више од 20 земаља.

О извештају Стејт департмента о људским правима

Москва сматра неоснованим оптужбе на рачун Русије у извештају о људским правима америчког Стејт департмента, истакла је портпаролка.
„Извештај Стејт департмента о људским правима у свету традиционално је састављен категорички са неоснованим оптужбама, пре свега наравно на рачун земаља, које су САД створиле и унеле на свој виртуелни списак противника. Наравно, значајан део, односно 93 странице, посвећен је нашој земљи“, објаснила је дипломата.
Захарова сматра да су оцене које САД износе о стању људских права у Русији предвидиве, а да се принципи по којима се саставља извештај односе се на то да ли те земље прате курс Вашингтона или воде независну политику, од чега зависи њихова оцена као добра или лоша.
„На тај начин, круг оних који су кажњени, као и низ примедби, за које се може рећи да су клише, упућених кажњенима, могу се унапред предвидети. Очигледно је да такве пропагандне вежбе имају за циљ да створе погодан изговор у погледу људских права за мешање у унутрашње ствари суверене државе“, додала је портпаролка.
Подсетимо, портпарол Пентагона Џон Кирби изјавио је раније да Вашингтон не искључује могућност да би Украјина у будућности могла да затражи додатну артиљерију, те да ће САД учинити све што могу да удовољи њеним захтевима.
Претходно је амерички председник Џозеф Бајден одобрио нову војну помоћ за Украјину у износу од 800 милиона долара. Пентагон је објавио да ће она обухватити артиљеријске системе, муницију, оклопне транспортере и хеликоптере.
Украјински војници - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Пентагон: САД ће обучавати украјинске војнике да рукују хаубицама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала