- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Американци наоружавају Сарајево: Пентагон шаље „џавелине“ и ПВО системе војсци БиХ

CC BY 2.0 / Flickr / Andrew Linnett / Лансирање противтенковског вођеног ракетног система "Џавелин"
Лансирање противтенковског вођеног ракетног система Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Пратите нас
Командант Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић рекао је данас да ће Вашингтон ускоро испоручити ракете „џавелин“ и ПВО системе Сарајеву.
Машовић, који се вратио из посете Америци где је разговарао са званичницима Пентагона, гувернером и партнерима из Националне гарде Мериленда, рекао је и да ће ускоро бити одржане специјалне вежбе ОС БиХ и америчке војске.
„Имали смо могућност да искажемо наше потребе када је у питању јачање капацитета и способности ОС БиХ. За нас су врло битне ствари јачање противваздушне одбране, унапређење мобилности, јачање противоклопних способности, али и спровођење специјалних вежби ОС БиХ и војске САД које ће се убрзо десити, како у БиХ тако и изван ње“, рекао је Машовић.
Он је открио и да ће врло брзо Оружаним снагама БиХ бити испоручена и специфична опрема.
„Неке информације још не могу да откријем, али сада могу рећи да је реч о противоклопним системима „џавелин“, тренутно најбољим у свету, ПВО системима, односно ракетама кратког и средњег домета, те неким додатним специфичним потребама. Очекујемо отпочињање обуке на тим средствима, а надам се и отпочињању процеса испоруке“, рекао је Машовић за сарајевске медије, преносе Новости.
Изјава команданта Заједничког штаба Оружаних снага БиХ долази у светлу појачаних притисака на Бањалуку и увођење санкција руководству Републике Српске, али и тренда наоружавања у региону.
Како су „Новости“ већ писале, Велика Британија ће тзв. Косову послати ракете „џавелин“, као и противтенковске пројектиле „NLAW“.
Ове ракете током последња два месеца окосница су готово свих западних испорука наоружања Украјини, за рат против Русије.
Да апсурд буде већи, док Запад наоружава Сарајево и Приштину, недељама се већ води кампања против наше државе због пријема наоружања које је наручено и плаћено још 2019. године, и не подлеже никаквим санкцијама САД.
Тако су Аљбин Курти и Мило Ђукановић напали председника Вучића због испоруке кинеског ПВО система ФК-3, који је по својој природи одбрамбено оружје и не угрожава никога у региону.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала