- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Безбедни сте, побринућемо се за вас: Како су руски војници евакуисали бугарске морнаре из Маријупоља

© Sputnik / РИА НовостиРуска гарда у Маријупољу
Руска гарда у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Пратите нас
Актуелна влада премијера Кирила Петкова довела је до „банкрота“ Бугарске у моралном и административном смислу, сматра лидер парламентарне групе „Препород“ Костадин Костадинов, имајући у виду случај са бугарским морнарима блокираним у Маријупољу. Неколико њих је велику захвалост изразило снагама Русије и ДНР.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Као пример навео је случај са бугарским морнарима који су били блокирани у Маријупољу у другој половини фебруара, а успели да се евакуишу тек 13. априла. Чланови посаде вратили су се у домовину 18. априла из Сочија.
Костадинов је у интервјуу за лист „Труд“ рекао да су морнари држани у луци као таоци, а да Софија ни на који начин није интервенисала, упркос изјавама Петкова да је у контакту са капетаном и да Министарство спољних послова улаже све напоре да евакуише морнаре и координира своја дејства са украјинском и руском страном.
Када се авион са члановима посаде приземљио у бугарској Варни, премијер је захвалио за сарадњу свим институцијама укљученим у њихову евакуацију, међутим није поменуо било какву помоћ Доњецке Народне Републике и Русије, подсетио је политичар.
Влада је демонстрирала само „имитацију, симулацију и лаж“, оценио је лидер „Препорода“.
Већина бугарских морнара, који су дуго били блокирани у украјинској луци, вратила се у домовину. Авион бугарске владе, у који су се укрцали у Сочију, слетео је у понедељак у Варну. Један од чланова посаде, морнар Иван Тодоров, изјавио је тада да су бугарски војници евакуисани захваљујући руској помоћи.
Касније су три морнара детаљније говорила о својој евакуацији специјализованом порталу за вестима поморске индустрије Maritime.bg.
Према речима морнара, „ситуација се променила када су украјинске трупе изгубиле већи део луке, тада је један од чланова посаде сам отишао ка војсци ДНР и организовао евакуацију“.
„Спаковали смо ствари, прекрстили се и отишли. Са белим заставама. Једноставно, нисмо могли више да останемо на том броду, то је било психичко мучење, нисмо могли да останемо тамо. Нека је и био ризик по живот, али морали смо да изађемо одатле“, рекао је један од морнара.

„Желимо да захвалимо од срца снагама ДНР и Русије што су нас спасили, што су нас евакуисали. Веома је дирљиво видети људе на првој линији фронта који се и сами нису умивали много дана, али покушавају да нас смире и кажу – момци, безбедни сте, ми ћемо се побринути за вас, који нам дају храну, воду, конзерве“, рекао је један од њих.

Према речима трећег морнара, „снаге ДНР и Руске Федерације контролишу територију у луци Мариујпоља и није имао ко други да их изведе одатле“.
„Када почну питања попут 'ко', ​​нема никог другог. Постоје само они – ДНР и Русија“, истакао је морнар.
На питање новинара зашто бугарска влада не жели директно да каже ко их је евакуисао, морнари су сугерисали да су то диктирали политички разлози.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
РУСИЈА
Бугарски морнари након евакуације из Маријупоља: Руска страна нам је пружила пуну помоћ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала