- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарска: Не престаје дебата о евентуалном слању оружја Украјини

CC0 / Pixabay / Зграда бугарског парламента
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Пратите нас
Неслагања у бугарској владајућој коалицији поводом могућности слања оружја Украјини се настављају: лидер Демократске Бугарске Христо Иванов запретио је напуштањем коалиције ако Софија не буде у стању да се понаша у складу са сопственим ставовима о евроатлансткој оријентацији, док је Социјалистичка партија категорички и даље категорички против тога.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„То је рат од којег зависи како ће изгледати међународни поредак у Европи. Схватајући то све земље НАТО, са изузетком Мађарске, достављају такву помоћ.. Национални интереси Бугарске не огледају се у томе да мир наступи као резултат успешне војне агресије Русије, јер би се у том случају појавила листа оних који би били следећи објекат руске агресије у овом или оном облику… “, рекао је Иванов у парламенту.

С друге стране, њихов коалициони партнер, Бугарска социјалистичка партија, категорички одбија да се сагласи са испорукама оружја. Лидер странке Корнелија Нинова више пута је говорила да се залаже за мир и да неће потписати документ о слању војне помоћи.
Против слања оружја Украјини је и друга парламентарна странка „Препород“ Костадина Костадинова. Он је огорчен јер посланици не дискутују о слању оружја у Ирак и не осуђују активности Турске.

„Представници евроатлантског крила бугарске политике ћуте о томе. Због чега? Због тога што је Турска – евроатлантска држава и када она напада то онда није рат већ хуманитарна операција? Они због тога ћуте? Можемо ли да замислимо да се против Турске уводе санкције због активности у Ираку? “, рекао је Костадинов.

Према његовим речима, „Препород“ ће подржати предлог о војној помоћи Украјини, али под условом да посланици Демократске Бугарске сами доставе ту помоћ и придруже се као добровољци.
Он је потом изнео претпоставку ко то инсистира на испорукама оружја – они који желе да покажу оданост америчкој амбасади.
Како је додао, гласање у парламенту о тој теми нема никакав значај јер држава ионако испоручује Украјини оружје преко трећих држава.
„Данас је са аеродрома у Варни поново полетео украјински Ан-12 у Пољску (званичне потврде информација да Бугарска испоручује Украјини оружје нема али јутрос је у Варну из пољског Жешова заиста долетео украјински АН-12 према подацима ‘Флајт радара’ ). А сада се испред Дунарита (фабрика оружја) налази колона украјинских камиона на утовару. У фабрици 'Арсенал'' јуче су такође отпремили огромну количину оружја. Наравно, оружје не иде директно у Украјину, оно иде у Пољску и Румунију а одатле се преусмерава “, рекао је он новинарима.
Подсетимо, украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба који борави у посети Бугарској позвао је Софију да пружи Украјини војну помоћ.
Застава Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
РУСИЈА
Потпредседница бугарске владе: Војна помоћ Украјини значи наставак сукоба, а ми се залажемо за мир
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала