- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филм о животу Срба у енклавама на КиМ који је изазвао бројне реакције француске јавности

© AP Photo / Visar KryeziuПрослава Ускрса на Косову
Прослава Ускрса на Косову - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Пратите нас
Француски документарац Едија Викена и Ивона Берторела „Косово, хришћанство у опасности“, који говори о животу Срба у енклавама на Косову и Метохији, биће емитован на Велики петак на каналу РТС Свет у 20.23 часова, објавио је на свом Твитер налогу Арно Гујон, оснивача хуманитарне организације „Солидарност за Косово“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Филм, који је изазвао бројне реакције француске јавности, је сниман од септембра 2016. до јануара 2017. уз помоћ Арноа Гујона и настоји да приближи гледаоцу реалности у којој живи 120.000 Срба у јужној српској покрајини, преноси РТС.
У филму говори и сам Гујон који каже да су Срби на Косову дискриминисани.
„За Србина је готово немогуће да на Косову нађе посао. Срби су дискриминисани, небезбедни, не могу слободно да се крећу нити говоре својим језиком у градовима у којима нису више добродошли“, рекао је он у филму.
Како се наводи, овај документарни филм представља Косово из непристрасног угла француских документариста, више пута награђиваних за њихове документарне филмове. Филм доноси ексклузивну причу о једном парадоксу, да у данашњој Европи, у 21. веку још постоје енклаве и гета где људи живе у страху и затворени, борећи се у веома тешким околностима да опстану.
Филм је први пут приказиван на француској телевизији КТО 10. априла 2017. и од тада је више пута репризиран. У мају ове године је у Француској објављен ДВД филма.
У филму говоре епископ рашко-призренски Теодосије, игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, игуман манастира Драганац Иларион, директор Културног центра у Грачаници Живојин Ракочевић. Поред њих, два француска стручњака за Балкан говоре о историјским чињеницама које су довеле до ситуације које познајемо данас, док Арно Гујон говори о хуманитарним приликама у енклавама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала