- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Грчка повећава минималну зараду други пут у овој години

© REUTERS / Dado RuvicЕвроценти поред Грчке заставе
Евроценти поред Грчке заставе - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2022
Пратите нас
Грчка ће од 1. маја повећати минималну плату други пут у овој години, најавио је грчки премијер Кирјакос Мицотакси, упозоривши да инфлација тешко погађа приходе домаћинстава.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Јачање инфлације широм света погађа грађане са ниским приходима. Од 1. маја минимална плата биће већа за 50 евра на месечном нивоу и износиће 713 евра“, рекао је Мицотакис.
Грчка влада је у јануару повећала бруто минималну плату за око два одсто, на 663 евра, што значи да ће са новим повећањем она бити увећана за укупно 9,7 одсто.
Инфлација у Грчкој је у марту порасла на 8,9 одсто, највиши ниво у последњих 27 година, подстакнута вртоглавим растом енергетских трошкова.
Цене природног гаса порасле су на годишњем нивоу 68,3 одсто, а електричне енергије за 79,3 одсто.
Мицотакис је рекао да на лицима грађана види забринутост због инфлације која је, како је навео, проузрокована међународном енергетском и украјинском кризом.
Признао је да су плате у Грчкој заиста ниске, известио је Ројтерс.
„Ране десетогодишње финансијске кризе још нису зацелиле, а актуелни раст цена широм света погађа пре свега оне са ниским примањима и незапослене. Моја одлука фокусирана је на њих“, казао је у среду Митсотакис.
Грчка влада је од прошле године потрошила око четири милијарде евра на субвенционисање рачуна за струју и гас домаћинстава, компанија и пољопривредника, пренео је портал „СЕЕбиз“.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала